ژورنال معاملاتی ، ابزار یک معامله گر حرفه ای

زمان میانگین برای مطالعه 12 دقیقه

بروزرسانی: 01 خرداد، 1402
نظرات 1

معامله گران حرفه ای نگاهی متفاوت دارند، آنان برای افزایش عملکرد و کسب اطمینان در تصمیم گیری های خود مسیر طولانی را طی کرده اند

قسمت اول : نقش ژورنال در معامله گری

مقدمه

هر روز میلیونها نفر در جهان در حال معامله هستند، برخی سود و برخی زیان می کنند، عده ای با افزایش سرمایه شان لبخند می زنند و به زندگی بهتر می اندیشند و عده ای دیگر شاید دستان خود را بر سرنهاده و برخی نیز دست در موهای خود می کشند. در این میان معامله گران حرفه ای نگاهی متفاوت دارند، آنان برای افزایش عملکرد و کسب اطمینان در تصمیم گیری های خود مسیر طولانی را طی کرده اند و خانه ای بنا کرده اند که با فوت گرگ ناقلای بازار نمی ریزد. این افراد هوشمند در طی یک فرآیند یادگیری مستمر و بسیار دقیق سیستم معامله گری خود را بهینه نموده و روش خود را برای معامله گری بنیان نهاده اند، بازارهای مالی به این افراد با دیده ی احترام می نگرد چون این افراد زیرک با طوفان هم شالوده شان به هم نمی ریزد زیرا از ابتدا مسیر را درست چیدمان نموده اند و یکی از تخصص های آنها ژورنال نویسی یا داشتن ژورنال معاملاتی است.

 

ژورنال یکی از بهترین ابزارهای کاربردی برای مدیریت عملکرد در معامله بازارهای مالی است. جایی که یک معامله گر می تواند معاملات روزانه خود را ثبت کند و با تحلیل آن در پایان هر روز معاملاتی نقاط قوت و ضعف خود را مشخص نماید. یک ژورنال معاملاتی آینده ی تمام قدی است که عملکردهای یک معامله گر را نشان می دهد تا یک معامله گر با نگاه در آن آینه بتواند کاستی های خود را ببیند و در صدد رفع آن بر آید. از این رو معامله گر حرفه ای ژورنال معاملاتی را یکی از اصول زیربنایی در معامله گری خود می داند.

  • نقاط ضعف : ورود و خروج های نادرست را برای معامله گر مشخص می کند و در موارد مشابه می تواند از آن درس بگیرد.
  • نقاط قوت : ورود و خروج های صحیح را مشخص و اعتماد به نفس معامله گر را بالا می برد.
  • یک معامله گر حرفه ای بسیار مراقب درون خود است زیرا می داند نفس درون را باید تحت تسلط خود در آورد از این رو هرگز اجازه نمی دهد که نفسش بر منطقش چیره گردد.از نقاط قوت خود اعتماد به نفس خود را بالا می برد تا بتواند با تکیه بر دانشی که هر روز در حال افزایش است، نقاط ضعف خود را به مرور برطرف کند. یک معامله گر منضبط می داند گاهی اشتباه در بازارهای مالی توسط بزرگان این بازار هم رخ می دهد پس هر چه بیشتر می آموزد بیشتر دقیق تر می گردد و نفس و ذهن خود را در اختیار می گیرد.

.

چرا باید یک ژورنال معاملاتی داشت؟

بازارهای مالی پر از انسانهایی است که می خواستند ره صدساله را یک شبه طی کنند. کافی است یک بار به نگاهی ژرف به این بازارها دقت کنید، هنوز صدای خرد شدن استخوان هایی را می شنوید که در زیر ارابه ی بی رحم بازار رفته اند، اما یک نکته را هم فراموش نکنید، ارابه ران ها یقینا معامله گران منضبط و حرفه ای بوده اند و ژورنال های معاملاتی یکی از فعالیت های روزانه و حتی ساعتی آنها بوده است. اما داشتن یک ژورنال معاملاتی چه مزیتی دارد؟

1- ساخت استراتژی معاملاتی

کافی است اندکی به خود نگاه کنید اگر هنوز منتظر این هستید که یک استاد روش معامله گری خود را به شما بگوید و شما هم آن را به طور کامل تقلید و ادامه دهید، یک حرفه ای بازار نیستید. افرادی که معامله گر بازارهای مالی هستند از دیگران می آموزند و روندهای آنان را مو به مو اجرا می کنند اما خوب می دانند هر فردی ذهن خاص خود را دارد از این رو با هر معامله به ثبت دقیق جزئیات، حرکات و تصمیم گیری های روزانه در یک معامله می پردازد. این روند کمک می کند تا با شناخت معاملات درست و غلط مسیر خود را تصحیح کند. معامله گر حرفه ای استراتژی خود را می چیند بر اساس ژورنال معاملاتی خود نه بر اساس حرف و حدیث و تبلیغ دیگران و پیام های اینستاگرام و تلگرام.

2-جلوگیری از غلبه احساس بر منطق

مطمئنا با این جملات آشنا هستید، "کاش تسویه می کردم"، " کاش در این نقطه ورود می کردم"، " عجب اشتباهی کردم" ، " من هیچ وقت روی خوش بازار را نمی بینم"، " چرا نفهمیدم" ، " کاش نمی فروختم" و . . .

این موارد مختص افراد مبتدی بازار است که هنوز به این درک نرسیده اند که بازارمالی یک رودخانه ی جاری است موقعیت ها همیشه وجود دارد، نه از ضررها باید خود را باخت و نه از سودها مست شد، بلکه باید ذهن خود را کنترل نمود تا معاملات هیجانی انجام ندهد. یادداشت برداری و نوشتن نکات مهم در هر معامله می تواند به شما کمک کند تا از رفتارهای خود در هر نوع معامله ای درس بگیرید، در این میان ذهن خود را پالایش کرده و آن را در خدمت خود در آورید. یک معامله گر منضبط و حرفه ای کمتر احساسی عمل می کند زیرا بازار برای او یک لحظه نیست.

3- خودشناسی معامله گر

یک معامله گر حرفه ای با نوشتن وقایع روزانه معاملاتی خود می تواند نقاط قوت و ضعف خود را مشخص نماید و سعی کند به عنوان یک مربی و مشاور بهتر ذهن خود را راهنمایی کند. هر چه این نوشتن ها دقیق تر باشد نقاط قوت و ضعف بهتر مشخص می شود و معامله گر به این مسیر سوق داده می شود که اشتباهات معاملاتی خود را بهتر بشناسد و مسئولیت آن را بپذیرد و همان طور که در بالاتر گفتیم،خود را بهتر شناخته و در صدد ایجاد نقشه ی راه موفقیت برای خود برآید.

4- گرگ ها در کمین هستند

کانال های سیگنال را دیده اید، کانال هایی که هر روز به دور از واقعیت های بازارمالی افراد را به استراتژی معاملاتی خود سوق می دهند و با دادن وعده های عجیب و غریب ریسک های معاملاتی را در قالب اسب تروا به معامله گر منتقل می کنند. یک معامله گر حرفه ای با یادداشت برداری و نوشتن فعالیت های معاملاتی خود بسیار بهتر می تواند این نوع سخنان را تشخیص دهد. از این رو نگاه یک فرد حرفه ای به سیگنال نگاه یک مبتدی بازار نیست، زیرا او بازار را لحظه به لحظه رصد و درک نموده است.

5- رشد بامبویی ممنوع!

گیاه بامبو در جنگل های انبوه رشد می کند که نور کمی به زمین می رسد و به همین دلیل فشار تکاملی شدیدی برای رسیدن به نور خورشید در اسرع وقت در این گیاه وجود دارد و بامبوها نیاز دارند به سرعت رشد کرده و خود را به منبع نور برسانند.در این میان نکته جالب توجه این است که شاخه های بامبو با مجموعه شاخه های زیرزمینی به گیاه مادر متصل می شوند. این ویژگی بدان معناست که شاخه های بامبو تا زمانی که به ارتفاع کامل نرسد نیازی به برگ ندارد. معامله گر حرفه ای هرگز خود را گیاه بامبو نمی داند او می داند که باید از ابتدا خود را بسازد این رو منتظر رسیدن به یک ارتفاع معین نیست بلکه بر اساس ژورنال نویسی روزانه ، خود را می سازد و هر روز در صدد تحکم ریشه هایش است. رشد بامبویی مختص کسانی است که می خواهند خیلی سریع به نور برسند.

 

قسمت دوم : ساخت یک ژورنال معاملاتی

دقت کرده اید، وقتی قرار است یک فرد برنامه نویس را در یک فیلم نشان دهند، فردی نمایش داده می شود که پشت کامپیوتر نشسته و به صورت پیوسته در حال تایپ است در صورتی که این نمایش برای یک تایپیست ده انگشتی است نه یک برنامه نویس خبره! کافی است نیم نگاهی به مدعیان آموزش در حوزه های بازارهای مالی بیندازید، مانیتورهای بزرگ و دلفریب و چارتهایی که هر لحظه بالا و پایین می روند اما دریغ از یک دفتر و قلم ساده برای نوشتن ساده ترین نکات، انگار در دنیای این افراد هرگز اشتباهی رخ نمی دهد که نیازمند گوشزد در آینده باشد! با این مقدمه ما درصدد آن هستیم تا با نگاهی دقیق تر شما را مرحله به مرحله پیش ببریم تا یک ژورنال خوب و مناسب را برای خود تهیه کنید.

1- گام اول : مشخص کنید با قلم و کاغذ راحت تر هستید یا محیط های الکترونیکی، خودکار و کاغذ : ساده ترین روش برای نوشتن همراه داشتن یک خودکار و کاغذ است، با این وجود به سبب آنکه در ژورنال نویسی در محیط های الکترونیکی دست شما را بازتر می کند پیشنهاد می کنیم از محیط های الکترونیکی نظیر اکسل استفاده کنید.

2-گام دوم : از خود بپرسید قرار است چه اطلاعاتی را در ژورنال خود وارد کنید؟ این اطلاعات می تواند شامل مواردی نظیر

  • زمان و تاریخ ورود و خروج از معامله (Open Date, Close Date): در این قسمت،لازم است ثبت تاریخ و زمان دقیق در هر یک از معاملات انجام شود
  • دلیل معامله : دلیل معامله بسیار مهم است، با خودتان صادق باشید اگر بر اساس تحلیل تکنیکال، فاندامنتال یا هردو و یا سیگنال فلان کانال یا فرد هم عمل می کنید، در گزارش خود وارد کنید.
  • درجه اطمینان در معامله : اینکه چگونه در مورد معامله خود فکر می کنید بسیار مهم است. اگر بر اساس الگوهای تکنیکال معامله می کنید و الگوها با معیارهای مختلف شما مطابقت دارند، می توانید سطح اطمینان بالا (به معنی کم، متوسط و زیاد) را در این قسمت بررسی کنید. اگر الگوها یا فاندامنتال ها آنطور که باید نباشند، بر اساس عواملی که معامله می کنید، اطمینان معاملاتی شما متوسط یا پایین است. نوشتن درجه قطعیت معامله به شما کمک می کند تا تعداد معاملات موفق را بر اساس درجه محاسبه کنید. نکته مهم در اینجا این است که با زدن یا ثبت این قسمت فقط در صورتی معامله می کنید که از معامله خود کاملاً مطمئن باشید.
  • قیمت ورود به معامله (Entry Price): معامله‌گر امکان دارد قیمت ورود به معامله را به‌صورت سفارش شرطی (Limit order) تنظیم کرده باشد اما قبل از رسیدن به آن دستی وارد معامله شده باشند دقت کنید که در این حالت بهتر است، در ژورنال معاملاتی باید قیمت لحظه ورود به معامله ثبت شود.
  • قیمت خروج از معامله (Exit Price): معامله‌گر امکان دارد برای خروج از معامله از قابلیت شرطی استفاده کرده باشد (در اینجا به معنی حد سود یا حد ضرر است) اما قبل از رسیدن قیمت به آن به‌صورت دستی از پوزیشن خارج شده است، که در این حالت بهتر است، در ژورنال معاملاتی باید قیمت لحظه خروج به معامله ثبت شود.
  • عنوان جفت ارز (Currency Pair): در این قسمت اسم نمادی که در آن اقدام به باز کردن معامله کرده‌اید، ثبت شود.
  • نوع پوزیشن باز شده(Position Size): در این قسمت نوع معامله انجام شده از لحاظ خرید (Buy) یا فروش (Sell) را ثبت کنید.
  • حد ضرر (Stop Loss): در این قسمت، قیمت دقیقی که به عنوان حد ضرر تعیین کردید را ثبت کنید.
  • حد سود (Take Profit): مقدار سودی که در معامله کسب کردید را در این قسمت ثبت کنید. نحوه یادداشت آن دلخواه است می‌توانید به‌صورت دلاری یا درصدی قرار دهید
  • بعد از این مرحله معامله ی خود را ثبت کنید، از این به بعد نتایج شما در ژورنال درج می گردد

3- گام سوم : پس از طی یک دوره ی تعیین شده (روزانه، هفتگی و یا ماهانه) داده های بدست آمده را جمع آوری کنید و سعی کنید تمام موارد را مو به مو یادداشت و وارد کنید.

  • برد یا باخت (Win or Loss): در این قسمت، یادداشت کنید که در این معامله با سود خارج شده‌اید یا باضرر.
  • دلایل ورود به معامله (Signal): در این قسمت، دلایل ورود به معامله را ثبت کنید. به عنوان مثال: با شکست خط روند  و تثبیت قیمت بالای آن اقدام به باز کردن معامله خرید (Buy) کردم.
  • دلایل خروج از معامله (Comments): دلایل خروج از معامله و احساستان در آن لحظه را ثبت کنید. به عنوان مثال: احساس خوبی داشتم زیرا معامله‌ام با سود به اتمام رسید؛ به دلیل رسیدن قیمت به مقاومت روزانه مجبور به بسته شدن آن شدم. همچنین در معاملاتی که با ضرر از آن خارج شدید دلیل آن را نیز یادداشت کنید.
  • توضیحات اضافی : در این بخش مواردی را که لازم است از یک معامله بخاطر بسپارید را حتما یادداشت نمایید.مواردی نظیر مدت زمان باز بودن معامله،شرایط روانشناسی، شرایط بازار (مثلا در خبر بوده یا نه)  و . . .

 

برای دانلود نمونه ای از یک ژورنال کریپتویی اینجا را کلیک کنید.

 

قسمت سوم : نرم افزارهای ژورنال نویسی

1- اکسل : ساده ترین نرم افزار ژورنال نویسی همان اکسل معروف خودمان است که به سادگی در دسترس می باشد و از آنجا که با سایر نرم افزارهای آفیس پیکربندی می شود، می تواند به عنوان اولین گزینه در نظر گرفته شود. از ویژگی های این نرم افزار می توان به سهولت استفاده، در دسترس بودن آن اشاره نمود و بزرگترین اشکال آن عدم انجام محاسبات به صورت خودکار است از این رو برای افراد مبتدی شاید گیج کننده باشد و برای آنکه ژورنال مخصوص خود را ایجاد کنند نیازمند فرمول نویسی باشد.

2- TraderSync : این نرم افزار که یک نرم افزار ویژه ژورنال نویسی حرفه ای است برای یک دوره ی 7 روزه می تواند به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از این نرم افزار نیازمند خرید اشتراک است اما پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با سبک های نوشتاری نیم نگاهی به سایت آن بیندازید.

3- Tradervue : این نرم افزار با ارائه ی محیطی جذاب شما را به دنیای ژورنال نویسی وارد می کند. بخش پایه را می توانید با ثبت نام اولیه استفاده کنید. در شروع برنامه نیز از شما سوالاتی پرسیده می شود تا پلن ژورنالی شما بر اساس آن چیدمان گردد.این برنامه نسبت به TraderSync پیچیدگی های کمتری دارد و برای افراد مبتدی مناسب تر است. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با سبک های نوشتاری و استفاده از حالت پایه نیم نگاهی به سایت آن بیندازید.

4-Chartlog  : ویژگی این سایت سادگی در ارائه امکانات آن است. البته این سایت علاوه بر ژورنال نویسی می تواند در امر تریدینگ نیز موارد خوبی را به شما ارائه دهد.اگر علاقه مند دیدن این امکانات هستید می توانید اینجا را کلیک کنید.

نظرات

بهزاد
1 سال پیش
یه نرم افزار ژورنال معاملاتی ایرانی هم هست به اسم متاکوانت که به نظر خوب میاد و فعلا که رایگان هست. برای بورس، کریپتو و فارکس هم کار میده.
پاسخ دهی
;