تولید ناخالص داخلی (GDP) - قسمت اول

زمان میانگین برای مطالعه 3 دقیقه

بروزرسانی: 14 تیر، 1402
نظرات 3

تولید ناخالص داخلی (Gross Domestic Product GDP) مهم‌ترین متغیری است که در تجزیه و تحلیل‌ها و ارزیابی‌های اقتصاد کلان از آن استفاده می‌شود.

این مقاله توسط دانشجوء دانشکده، آقای اسماعیل بلیار نوشته شده است.

 این ویدیوی آموزشی در مورد GDP یا تولید ناخالص داخلی میباشد که در چند قسمت ارایه خواهد شد و این ویدیو اولین قسمت آشنایی با GDP میباشد.

دانلود ویدئو با کیفیت بالا

دانلود ویدئو با کیفیت متوسط

در پارت اول به ترتیب با مفاهیم زیر آشنا میشویم.

0 تا ثانیه 1’:50”  این ویدیو: تاریخچه GDP  یا Gross Domestic Product

 1’:50”تا دقیقه 3’:40” این ویدیو: تجمیع همگن اقتصاد

3’:40” تا 6’:30” این ویدیو: جریان گردش مخارج و درآمد مدل دو بخشی

6’:30”  تا 8’:40” این ویدیو:  جریان گردش مخارج و درآمد مدل دو بخشی – بازار عوامل تولید- بازار کالا و خدمات – درآمد و مخارج کل

 8’:40” تا 9’:08” این ویدیو:  روشهای اندازه گیری GDP

 

 

 

تولید ناخالص داخلی

قسمت اول

تاریخچه

پس از جنگ جهانی اول و رکود بزرگ ، کمبود معیاری برای سنجش اقتصاد کشورها احساس میشد. در سال 1937 یک اقتصاددان آمریکایی بنام آقای سایمون کوزنتس برای اولین بار GDP را فرموله کرد. هدف ایشان تجمیع کل اقتصاد در یک معیار بود تا بتواند شرایط اقتصاد یک کشور را منعکس و رصد کند.

 

 

مفهوم تجمیع اقتصاد

فرض کنید کشوری فولاد و پارچه تولید و خدمات آموزشی ارایه میدهد . واحد تولید فولاد بر حسب وزن و واحد تولید پارچه بر حسب متر و واحد خدمات آموزشی بر حسب زمان است. با چنین واحدهای ناهمگن چطور میتواند خروجی اقتصاد را تجمیع کرد؟ تنها میتوان این تولیدات را در قیمت آن ضرب کرد و ارزش حاصل از این تولیدات را با هم جمع کرد. در نهایت این عدد شاخص GDP را میسازد که میتوان از آن بعنوان شاخص میزان رشد اقتصاد استفاده کرد.


 

جریان گردش درآمد و مخارج


 

همان طور که در شکل بالا می بینیم، درآمد خانوار برابر است با مخارج خانوار. همینطور میتوان مشاهده کرد مخارج خانوار برابر با درآمد بنگاه است و مخارج بنگاه برابر با درآمد بنگاه میباشد. البته این یک جریان گردشی دو بخشی بدون پس انداز است که با دنیای خارج ارتباطی ندارد. خانوار با دراختیار قرار دادن عوامل تولید (سرمایه، زمین و کارگر) که با نوار سبز رنگ در جریان فیزیکی مشخص شده، در ازای آن کالا و خدمات از بنگاه دریافت میکند. در جریان پولی که با نوار قرمز مشخص شده، خانوار بخاطر ارایه عوامل تولید، درآمدی کسب میکند که این درآمد را هم بجای تهیه کالا و خدمات به بنگاه ارایه میدهد. پس میتوان گفت GDP مجموع مخارجی است که در یک اقتصاد صرف کالا و خدمات میشود، یا میتوان گفت مجموع درآمد تمام افراد در یک اقتصاد است.

پس نتیجه میگیریم:  درآمد کل = مخارج کل

 

روش های اندازه گیری GDP

  1.  روش تولید یا جمع ارزش افزوده
  2.  روش درآمد یا جمع عوامل تولید
  3.  روش مخارج یا جمع هزینه های نهایی

با توجه به تساوی جریان گردش مخارج و درآمدها میتوان از روشهای بالا GDP را محاسبه کرد که در قسمت بعدی توضیحات کاملتری ارایه خواهد شد.

 

این مقاله توسط دانشجویان دانشکده ی بازار گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نگارش یافته است و گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نسبت به کلیه ريسك ها، تصمیمات، برداشت ها و اقدامات شما عزیزان، سلب مسئولیت می نماید و مسئولیت یا پاسخی برای معاملات دوستان نخواهد داشت.
در گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی دوره های مختلفی وجود دارد که می توان به کتاب بازاریابی در رکود، آموزش مدیریت سرمایه، دوره جامع ارزهای دیجیتال، دوره رایگان آشنایی با ارزهای دیجیتال، دوره معامله گری در بازارهای مالی، آموزش صرافی کوکوین  و تحلیل بازارهای مالی و پیش بینی اقتصاد 1401  اشاره کرد.
مقالات گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی در دسته بندی های تحلیل ارز دیجیتال، تحلیل اتریوم، تحلیل آلت کوین ها، تحلیل بیت کوین، تحلیل ریپل، تحلیل دوج کوین است.

 

نظرات

انتظاری
2 سال پیش
پیداش کردم ممنونم
پاسخ دهی
شقایق
2 سال پیش
سلام
واقعا سطح بالا و کامل توضیح داده شد.

سپاس.

احتراما پیشنهاد می شود در تدریس مباحث علوم پایه اقتصاد رفرنس جهت مطالعه بیشتر و بیان ریشه مطالب هم ارائه شود.
پاسخ دهی
انتظاری
2 سال پیش
سلام تشکر از آموزش های خوبتون
 قسمت دوم کجا می شه دید؟
پاسخ دهی
;