بررسی سه خطای پرتکرار ذهن و تعمیم آن به معامله گری

زمان میانگین برای مطالعه 7 دقیقه

بروزرسانی: 17 آذر، 1401
نظرات 10

بارها و بارها برای هممون پیش اومده که مطالب بسیار مهمی اموزش دیدیم اما فقط تاثیری کوتاه روی موفقیت و عملکرد ما داشتن،در این مواقع ما اصطلاحا دچار انباشت اطلاعاتی شدیم.در این مقاله به بررسی سه خطای پرتکرار ذهن و تعمیم آن به معامله گری می پردازیم.

این مقاله توسط آقای علی توان از دانشجویان دوره دوم دانشکده ی بازار نوشته شده است. این مقاله دارای فایل ویدئویی می باشد.

لینک دانلود ویدئو

قبل از هرچیزی این نکته را به حضورتان عرض می کنم که هدف از ضبط ویدیو این بوده که این ارائه ، جزئیات و ریزه کاری هایی داره که نمیشد در قالب متن اورد پس ترجیحا ویدیو ضبط شده را با دقت مشاهده کنید.

بررسی ۳ خطای پرتکرار ذهن و تعمیم آن به معامله گری و ۴ باور اصلی و مورد نیاز در ترید 

بارها و بارها برای هممون پیش اومده که مطالب بسیار مهمی اموزش دیدیم اما فقط تاثیری کوتاه روی موفقیت و عملکرد ما داشتن،در این مواقع ما اصطلاحا دچار انباشت اطلاعاتی شدیم .اما اینبار برای دوری از این خطا ،از تو رفیق عزیزم میخوام این مطالب رو که برگرفته شده از پژوهش ها و نوشته های نوسینده های بزرگ دنیاست رو یادداشت کرده و تمرین کنی چرا که از کودکی تا به الان ما خلاف این باور ها زندگی کرده بودیم و با یکبار دیدن این ارائه باورهای جدیدی در ما ساخته نخواهد شد.

خطا یا بایاس تایید (پدر خطاهای ذهن):

با مثالی شروع میکنم؛حسین میخواهد وزن کم کند او رژیم غذایی مناسبی را انتخاب کرده و هر روز وزن خودش را اندازه گیری میکند.
روزهایی که وزنش‌ کاهش پیدا کرده را وضعیف مناسبی در نظر گرفته و راضی خواهد بود،اما روز هایی ک وزنش زیاد شده رو یک نوسان نرمال درنظر گرفته و زود فراموش میکنه حسین قربانی خطای تایید شده.

خطای تایید میگه که هر داده و اطلاعاتی که با داده ها و اطلاعات قبلی ما متناقض هست را ذهن یا نادیده میگیرد یا رد میکند در صورتی که اون حقایق با نادیده گرفتن ما از هستی ساقط نخواهند شد(برای دیدن مثال های بیشتر و تعمیم ان ها به ترید به ویدیو مراجعه کنید)

خطای نتیجه

یک میلیون میمون را در نظر ‌بگیرید که سهام خریدو فروش میکنند بعد از یک هفته نیمی از میمون ها ضرر ده و نیمی دیگر سود ده هستند میمون هایی ک ضرر کردند راهی خانه‌ میشوند بعد از هفته دوم به همین‌منوال،بعد از ۱۰ هفته ۱۰۰۰ میمون سود ده باقی مانده اند و بالاخره بعد از ۲۰ هفته فقط یک میمون باقی مانده که سود ده بوده است.اسم این‌میمون رو میذاریم میمون میلیاردر موفق،

رسانه ها چه واکنشی نشون میدن؟اونها هجوم‌میارند تا اصول موفقیت میمون رو کشف کنند اتفاقا چیز هایی هم پیدا میکنند مثلا اون میمون موز بیشتر میخوره یا هنگام تمیز شدن مکث های متفکرانه میکند؛حتما برای موفق شدن دلیلی داشته مگه نه؟وگرنه در عرض ۲۰ هفته میلیاردر شدن ناممکنه.

داستان میمون خطای نتیجه رو بیان میکند؛ما هرگاه تصمیماتمون رو بر اساس نتیجه‌ش قضاوت و ارزیابی کنیم بجای بررسی فرایند، قربانی خطای نتیجه هستیم.بخصوص وقتی عوامل خارجی و عدم قطعیت در نتیجه اون تصمیم تاثیر داشته باشند(مثل مارکت)

راه دوم این هست که اگر میخواهیم بر اساس نتیجه تصمیم خود رو بسنجیم جامعه آماری را بالا ببریم. بطور مثال برای بررسی یک استراتژی به یک ، دو و حتی ۵ معامله بسنده نکنید بر اساس تحقیقات به عمل آمده ما برای بررسی یک استراتژی با کمترین درصد خطا حداقل به ۲۰ معامله احتیاج داریم.
خطای دردسترس بودن:

تعدا کلماتی که با حرف K شروع میشوند بیشتر هستن یا کلماتی که حرف Kحرف اولشونه؟ (قبل از ادامه دادن بهش فکر کنید)
تعدا کلماتی که حرف  Kحرف سومشون هست دو برابر کلماتی هستن که حرف  Kحرف اولوشونه،اما چرا حس میکنیم اینطور نیست؟

چون کلماتی که با حرف K شروع میشوند رو راحت تر میتونیم تصور کنیم خطای دردسترس بودن باعث میشه با چیز های که راحت تر به ذهن ما‌ میان و در ذهن ما در دسترس تر هستند تصویری از واقعیت بسازیم.در حالی که این کار بی فایده است چون صرف اینکه یک مسئله ای راحت تر به ذهن ما خطور میکنه در واقعیت پرتکرار تر نخواهد بود.

ب) چهار باور اصلی در خصوص تریدرها

1- باور به ریسک ذاتی و غیر قابل اجتناب بازار:بسیاری از معامله گرها ادعا میکنند که ‌ریسک بازار را پذیرفته اند فقط‌صرف اینکه دارند در ‌مارکت ترید میکنند.

اما این کافی نیست. تنها کسانی میتوانند این ادعا رو بکنند که بعد از خوردن حد ضرر هیچ عواطف منفی ای در آنها بوجود نیاید و هیچ ترس استرس و ناراحتی ای را حس نکنند. این باور بسیار حائز اهمیت است چون ذهن ما طوری طراحی شده که فقط بقا پیدا کند (اصلی ترین هدف ذهن بقاست)و بخاطر همین باید بدن را از اسیب ها حفظ کند تا خود بقا پیدا کند.

خود را در معامله ای تصور کنید ک ریسک آن را نپذیرفته اید معامله خلاف جهت شما نوسانی انجام‌میدهد شما دچار ترس استرس خواهید شد و اولین کاری که ذهن شما انجام میدهد تا شمارا ازین عواطف منفی خلاص کند (بخاطر همان مسئله بقایی که گفته شد)تحریف اطلاعات است.بطوری که اطلاعاتی که این عواطف را درشما بوجود آورده اند نادیده و فراموش شوند(اطلاعات خلاف پوزیشنتون) حال بصورت خوداگاه یا ناخوداگاه ممکن است رخ بدهد. این‌تجربه را قطعا داشته اید که بعد از خوردن حد ضرر بخودتان گفته اید من که چنین سیگنالی خلاف معامله ام را دیدم چرا فکر بهتری برای معامله نکردم.

۲.هر لحظه خاص است.

باور هر لحظه خاص است و هر معامله مستقل از معامله قبلی است باعث‌میشود ما دو وضعیت مشابه از نظر ظاهری در بازار را باهم مرتبط نسازیم که درصورت نبود این باور و مرتبط سازی ؛معامله گر بخود خواهد گفت من‌میدانم چه اتفاقی رخ خواهد داد و حق با من است(سمی ترین جمله ای که یک تریدر میتواند به خود بگوید)پس از این توقعی در معامله گر بوجود امده و دیدگاه امیدوارانه یا ترسیده پیدا میکند(اگر معامله قبلی سود ده بوده باشد دیدگاه امیدوارانه و اگر ضرر ده باشد دیدگاه ترسیده پیدا خواهد کرد)فرضا اگر دیدگاه امیدوارانه پیدا کند ممکن است آن پوزیشن سیگنال هایی برای خروج بدهد اما معامله گر بخاطر دیدگاهش هیج توجهی به آن نکند و در آخر متضرر شود.

۳.تفکر مثبت و راه حل محور بودن (سیستم NLP)

چارلز فاکنر NLPرا برنامه ای برای ذهن میداند برای بازدهی و عملکرد بیشتر .وقتی از اون می پرسند چرا زبان شناسی در این سیستم جای داده شده و اهمیت ویژه ای دارد او پاسخ میدهد سیستم پردازش زبان در مغز واژه به واژه است به این صورت که ذهن جملات منفی را نمیفهمد مثالی میزند:ممکن است به کسی بگویید به فلان مشکل فکر نکن اما آن فرد برای اینکه به اون مشکل فکر نکند ابتدا باید به آن فکر کند
احتمالا شنیده اید که معامله گر های بزرگ‌میگویند در ترید به پول فکر‌نکن(چقدر هم نصیحت خوبیست)اما اگر بخواهید به پول فکر نکنید پیوسته به پول فکر‌خواهید کرد . اما راه حل محور بودن و نحوه بیان مثبت اینجا خودش را نشان میدهد که برای این‌جملات منفی به طور مثال، برای به پول فکر نکن باید هدفمان تمرکز روی ساختار بازار و استراتژی باشد که خیلی هم به ریسک پذیری ما کمک ‌خواهد کرد و هیجانات ناشی از پول را از بین خواهد برد.

۴.نگرش موفقیت طلبی

نگرش‌موفقیت طلبی بیان میکند که از هر چیزی باید انتظار مثبت داشته باشیم اما‌ نه از نوع مطالب زردی که در بعضی مقاله ها و پیج ها یافت میشود .بطور مثال این‌نگرش در شکست به این صورت هست ک از آن درسی گرفته و سعی کنیم دیگر تکرارش نکنیم و اگر باز تکرار شد با بازنگری بیشتر همین روند را ادامه دهیم .با این نگرش در هنگام ترید اضطراب جایش را به آرامش خواهد داد، چون اگر ببازیم ‌قرار است درسی بگیریم که در آینده باخت ما را جبران خواهد کرد و اگر ببریم که سودی عایدمان شده و تمام ‌این مطالب اگر در ناخوداگاه ما جای بگیرند که ‌نیاز به تمرین و تکرار دارد، این نوید را به شما ‌خواهم داد که تحول عظیمی در ترید شما صورت خواهد گرفت.

 

این مقاله توسط دانشجویان دوره دوم دانشکده ی بازار گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نگارش یافته است و گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نسبت به کلیه ريسك ها، تصمیمات، برداشت ها و اقدامات شما عزیزان، سلب مسئولیت می نماید و مسئولیت یا پاسخی برای معاملات دوستان نخواهد داشت.

در گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی دوره های مختلفی وجود دارد که می توان به کتاب بازاریابی در رکود، آموزش مدیریت سرمایه، دوره جامع ارزهای دیجیتال، دوره رایگان آشنایی با ارزهای دیجیتال، دوره معامله گری در بازارهای مالی، آموزش صرافی کوکوین  و تحلیل بازارهای مالی و پیش بینی اقتصاد 1401  اشاره کرد.
مقالات 
گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی در دسته بندی های تحلیل ارز دیجیتال، تحلیل اتریوم، تحلیل آلت کوین ها، تحلیل بیت کوین، تحلیل ریپل، تحلیل دوج کوین است.

نظرات

سارا صراف کیا
1 سال پیش
بسیار عالی و کاربردی بود ممنونم از مقاله مفید شما.
پاسخ دهی
مهدی رجبی
1 سال پیش
سلامت باشید سرکارخانم
پاسخ دهی
محبوبه
2 سال پیش
مطالب بسيار مفيد و کاربردي بود.سپاسگزارم
پاسخ دهی
eh.gh
2 سال پیش
برای من که خیلی جالب بود به ویژه مورد اول ممنون و خسته نباشید
پاسخ دهی
محمدرضا کاشکی
2 سال پیش
علی جان سلام عزیزم.
ی خدا قوت ویژه بهت میگم بابت ارائه ی این محتوای بی نظیر. چقدر مطالب پخته و ارائت فوق العاده بود. دستمریزاد.
پاسخ دهی
Ali tavab
2 سال پیش
سلام استاد بزرگوارم 
مرسی ازین انرژیتون درس پس میدیم استاد
پاسخ دهی
مهدی رجبی
2 سال پیش
علی جانم، سلام،
خدا قوت رفیق عزیزم، چه پرزنت خوبی، چه محتوای خوبی،
دست مریزاد عزیز تلاشگرم
پاسخ دهی
Ali tavan
2 سال پیش
سلام استاد
خیلی مخلصیم خداروشکر مورد پسندتون واقع شده 
همرو مدیون لطفو بزرگواری شماییم که این فرصتو در اختیار ما قرار‌میدین
پاسخ دهی
;