این مقاله ی تحلیلی توسط آقای آرش جهانگیری، از دانشجویان دانشکده بازار نوشته شده است.
ده اصل اقتصادی : از دیدگاه پروفسور گریگوری منکیو
کلاس اقتصاد مقدماتی دانشگاه هاروارد، مشهور به «اقتصاد-۱۰»، یکی از مهمترین واحدهای درسی دنیاست. استادان این درس عمدتاً از اقتصاددانهای باسابقه و مشاوران روسایجمهور ایالات متحده بودهاند، ازجمله پرفسور گریگوری منکیو که کتاب مقدمهای بر علم اقتصادش همچنان مهمترین منبع درسیِ آموزش مقدماتی اقتصاد در سراسر جهان است.در این مقاله به بیان ده اصل مهم اقتصادی از دیدگاه پرفسور منکیو پرداخته ایم.
اقتصاد یعنی سیاست اداره خانوار
خانواده و اقتصاد وجوه مشترک زیادی دارند زیرا هردو باید با توجه به منابع محدود و توانایی و تلاش خود نیازها را بین افراد تقسیم کند. و همین موضوع مشخص میکند چهکسی سیبزمینی مصرف کند چهکسی خاویار زیرا بدلیل کمبود منابع در هر کشور یا اقلیم نمیتوان همه نیازهای اقشار جامعه را پاسخ داد. در اکثر کشورهای پیشرفته و مجامع مترقی مدیریت منابع توسط مردم و بنگاهها انجام میشود و اقتصاد دانان با مطالعه رفتار خانوار (مصرف، پسانداز، سرمایهگذاری) به رشد متوسط جامعه پی میبرند.
اصول اقتصادی به سه بخش کلیتر هم تقسیم میشود.
- چگونگی تصمیمگیری مردم. اصل ۱ الی۴
- چگونگی تاثیر مردم بر یکدیگر. اصل ۵ الی۷
- چگونگی کارکرد اقتصاد. اصل ۸ الی ۱۰
1- همه مردم درگیر مبادله هستند
یک هدف با هدف دیگر تعویض میشود یعنی در ازای یک ساعت مطالعه چه چیزی را از دست میدهیم (درامد خواب تفریح) وقتی یک کالایی خریداری میکنیم گویی که از خرید کالای دیگر چشم پوشی کردهایم و به نوعی میتوان گفت مبادله بین اسلحه و نان وجود دارد.... کشوری که بیش از حد لازم اسلحه تهیه کند در تامین نان به مشکل می خورد.
مهمترین مبادله جوامع امروزی بین محیط زیست و درامد است یعنی اگر کارخانجات ملزم به کاهش آلودگی شوند باعث افزایش هزینه تولید میشوند بهنوعی میتوان گفت جامعه مبادله بین عدالت و کارایی را دارد اما نباید فقرا و محیط زیست فراموش شوند.
بیاموزیم : کیک اقتصاد : اگر کل درامد و بازدهی اقتصاد را یک کیک در نظر بگیریم، کارایی اندازه کیک و عدالت نوع تقسیم کیک است. هر چه کیک را عادلانهتر تقسیم کنیم اندازه کلی کیک کوچکتر میشود.
2-هزینه بدست اوردن هرچیزی برابر با از دست دادن چیز دیگر است
هزینه بعضی تصمیمها از همان اول مشخص نیست مثل دانشگاه رفتن زیرا هزینه اصلی شهریه و رفتو آمد نیست بلکه زمانی است که در دانشگاه هستیم... یعنی هزینه فرصت هر کالا و خدمات را باید در نظر گرفت که در ازای ان چهچیزی از دست میدهیم.
3-افراد عقلایی همیشه به منافع حاشیهای فکر میکنند.
زندگی هیچوقت صفر و صد نیست ما هیچ زمانی بین ۲۴ساعت درس خواندن و اصلا درس نخواندن قرار نداریم بلکه نسبی است و صرف زمان کمتر و بیشتر است مثل تلویزیون نگاه کردن و مطالعه کردن که منافع حاشیهای و هزینههای حاشیهای مشخص میکند کدام بهتر است. ترک تحصیل یا ادامه تحصیل....مادامی که هزینهها پرداخت میشود مقرون به صرفه است یعنی تازمانی که درامد و سوددهی از هزینه بیشتر است ادامه دارد
4-مردم به انگیزههای خود پاسخ میدهند.
با تغییر هزینهها و منافع هر شخص تصمیمات وی هم تغییر خواهد کرد. مثلا با گران شدن سیب مردم هلو خواهند خورد زیرا قیمت سیب بر رفتار مردم موثر است(هرچه کالا اساسی تر باشد محسوستر خواهد بود) مثل رانندگی که هرچه شرایط نا معلومتر باشد دقت بیشتر و سرعت کمتر خواهیم داشت (جاده لغزنده، امنیت خودرو، مصرف سوخت) سرعت و دقت رابطه عکس دارند!هر تصمیم و سیاستی دارای اثار مستقیم و غیر مستقیم است ولی در هر صورت باعث تغییر در رفتار مردم میشود
5-تجارت باعث بهبود وضع همه میشود
رابطه تجاری مثل مسابقه ورزشی نیست که یک طرف برنده داشته باشد بلکه یک فعالیت دوجانبه و سود اور است. با عدم رقابت به جایگاه بهتر نمیرسیم و نمیتوانیم نیازهای خود را برطرف کنیم.تخصص و تبادل تخصص باعث ارزانتر شدن کالاها و خدمات میشود.
6-بازارها میتوانند فعالیتهای اقتصادی خود را ساماندهی کنند
یکی از دلایل سقوط نظام کمونیستی همین موضوع بود که برنامهریز مرکزی فکر میکرد شایستگی بیشتری برای هدایت بازارها دارد و بازار دستوری موجب نابسامانی اقتصادی شد...امروزه در بازارها دولت جای خود را به دست نامرئی داده و تا زمانی که مشکل تقاضا وجود ندارد دخالت دولت موجب از کار افتادن دست نامرئی میشود.
در جامعه هرکس به فکر منافع خودش است و همین موضوع باعث بهبود وضع جامعه میشود در صورتی ک دولت با قیمت گزاری دستوری باعث بر هم خوردن تعادل شوند موجب خسارتهای سنگینتر میشود.در نظامهای کمونیستی و نظامهای با تفکرات مشابه!! دولت به نیازهای جامعه و اطلاعات بازار توجه ندارد
7-دولتها میتوانند موجب بهبود اقتصاد شوند
در کشورهای پیشرفته دولت در دو حالت در بازارها دخالت میکند ۱بهبود کارایی ۲افزایش عدالت. در کل هدف دولت بزرگتر کردن کیک و تقسیم بهتر است.
زمانی که به دلیل انحصار یا تراست (Trust) یا تبانی چند گروه و توانایی نامشروع در قیمت گزاری در بازار عدم تعادل بوجود میاید دولت برای مقابله با قدرت بازار وارد میشود.
هدف اصلی همه سیاست ها عدالت و کارایی است و مقصود از مطالعه اقتصاد هم تاثیر ان بر عدالت و کارایی است
8-سطح زندگی در هر کشور بستگی به توانایی ان کشور دارد
هرچه متوسط درامد کشور بالاتر باشد تغذیه بهداشت و تفریح بهتری دارند و این اختلاف بدلیل تفاوت در بهرهوری افراد است یعنی در یک زمان مشخص چه مقدار توان تولید دارند و اعتبار کارگر به مقدار بهرهوری اوست و با سه روش میتوان بهرهوری را افزایش داد:
۱.افزایش مهارت ۲.بهبود ماشینآلات ۳.بهبود فناوری
زمانی که دولت کسری بودجه دارد یعنی سرمایهگذاری کاهش خواهد یافت و همین موضوع باعث کاهش بهرهوری در اینده میشود
9-افزایش چاپ پول باعث افزایش قیمتها میشود.
تورم و چاپ پول برای جامعه ایرانی نیاز به توضیح ندارد.
10-جامعه در کوتاه مدت با مبادله بین تورم و بیکاری روبروست
کاهش تورم باعث افزایش بیکاری میشود و معمولا در یک بازه زمانی یک تا دو ساله تعدیل میشوند. قیمتها در کوتاه مدت چسبندگی دارند به همین علت اثار کوتاه و بلند مدت متفاوت هستند.دولت با تغییر در مخارج دولت، مالیات، حجم پول میتواند به ترکیبی دلخواه از تورم و بیکاری دست یابد.
این مقاله توسط دانشجویان دانشکده ی بازار گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نگارش یافته است و گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نسبت به کلیه ريسك ها، تصمیمات، برداشت ها و اقدامات شما عزیزان، سلب مسئولیت می نماید و مسئولیت یا پاسخی برای معاملات دوستان نخواهد داشت.
در گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی دوره های مختلفی وجود دارد که می توان به کتاب بازاریابی در رکود، آموزش مدیریت سرمایه، دوره جامع ارزهای دیجیتال، دوره رایگان آشنایی با ارزهای دیجیتال، دوره معامله گری در بازارهای مالی، آموزش صرافی کوکوین و تحلیل بازارهای مالی و پیش بینی اقتصاد 1401 اشاره کرد.
مقالات گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی در دسته بندی های تحلیل ارز دیجیتال، تحلیل اتریوم، تحلیل آلت کوین ها، تحلیل بیت کوین، تحلیل ریپل، تحلیل دوج کوین است.
سجاد قلندری
3 سال پیش