تصور می کنید حذف 4 صفر از پول ملی چه تاثیری روی بازارو اقتصاد و معیشت مردم دارد؟ اگر بخواهیم حرف آخر رو اول بزنیم بهتر است بگوییم که این اقدام معجزه در بازار و اقتصاد ایران به بار نمی آورد. البته لازم به ذکر است که این اقدام حذف صفر از پول ملی نه قرار است منفعتی بزرگی ایجاد کند نه قرار است ضربه ای به وضعیت موجود بزند. همچنین اجرای این سیاست هم کار یک ماه و دو ماه نیست و اجرای کامل آن نزدیک به 4 سال زمان خواهد برد.
حذف 4 صفر از کجا آمد؟ ابتدا در سال 93 در زمان وزارت آقای طیب نیا این موضوع به جد مطرح شد لیکن وزیر وقت ترجیح دادند، بررسی موضوع حذف 4 صفر از پول ملی به زمان دیگری سپرده شود. چرا که آن زمان نظام بانکی کشور در حال مهار تورم با نرخ بهره بانکی بود و فضای شبکه بانکی کشور پذیرای تصمیمات جدید نبود. بعد ها در زمستان سال 97 در میان موج تورمی ایران، مجدد این موضوع مطرح شد و در بهار سال 98 لازم اجرا شد و اکنون در بهار سال 99 قرار است اولین قدم های اجرایی برداشته شود. آیا این کار مفید است؟ مسلما در صورتی که بدرستی انجام شود، فوایدش بیشتر از مضراتش خواهد بود. لیکن در صورتی که طرح اصلاح حذف صفر از پول ملی درست اجرا نشود این نسبت معکوس خواهد شد. در ویدئو قرارداده شده در این مقاله به طور کامل یک تجربه موفق (کشور ترکیه) و یک تجربه ناموفق در این زمینه را توضیح داده ایم. در صورت تمایل به یادگیری بیشتر حتما دقایق 6 تا 10 ویدئو قرار داده شده را تماشا بفرمایید.
منافع این کار در کجاست؟
تقویت پول ملی از بعد روانی : وقتی لیستی از بی ارزش ترین پول های کشور های مختلف منتشر می شود، نام ایران در کنار کشورهایی مثل زیمباوه و ونزوئلا قرار می گیرد، برای ایران که کشوری در حال توسعه و به دنبال قدرت طلبی است قرار گیری در انتهای جدول اصلا گزینه مناسبی نخواهد بود. حذف 4 صفر سبب می شود که حداقل نام ایران از انتهای این جدول فاصله گرفته و بالاتر بیاید. این امر از بعد روانی اقدامی مناسب است. خواهشمندم که توجه بفرمایید که در این مقاله گفته شده بعد روانی نه چیز دیگر! هزینه های چاپ اسکناس و ضرب مسکوکات : عمر هر اسکناس در دنیا تقریبا 12 الی 15 سال است، اما در ایران به سبب استفاده نادرست از اسکناس، عمر آن تقریبا 5 سال هست. هر سال بیش از 1000 میلیارد تومان خرج چاپ اسکناس جدید و ضرب مسکوکات می شود، وقتی که صفر حذف می شود و رابطه جدید بین تومان و قران ایجاد شود (هر تومان 100 قران) این رابطه چیزی شبیه به رابطه بین دلار و سنت خواهد بود. در صورت تداوم و ایجاد عادت در مردم، نا خودآگاه بسیاری از هزینه های چاپ اسکنانس کنار رفته چرا که دیگر به اسکنانس های خرد نیازی نخواهیم داشت.فلذا در هزینه های این بخش صرفه جویی می شود. یکپارچه سازی مبنای محاسباتی کشور : همانطور که خودتان شاهد هستید چند گانگی محاسباتی ای در کشور وجود دارد، نظام بانکی با ریال، شبکه بازارگانیو ترخیص کالا با ریال، کف بازار با تومان، مردم عادی با تومان، وزارت اقتصاد و دارایی با ریال و ... کار می کنند. در صورتی که 4 صفر حذف شود مبنای محساباتی کشور در کلیه بخش ها و محیط کسب و کار یکسان خواهد شد، فلذا فعالیت های حسابداری و حسابرسی ساده تر و نظام مند شده و در طولانی مدت به نفع سیستم محاسباتی کشور خواهد بود. آیا این کار تورم زاست؟ اگر در همین لحظه ای که ایران تورمی از سال 97 و 98 راپشت سر گذاشته انجام شود، این اقدام در موج تورمی سال 99 گم شده و فشار تورمی از این ناحیه بر بازار وارد نخواهد شد. همچنین اگر این اقدام با اصلاحات نظام بانکی همراه باشد (تصحیح نرخ سود سپرده و نرخ بهره و احیا شبکه بانکی کشور) نه تنها تورم زا نخواهد بود بلکه می تواند کنترل کننده شرایط تورم هم باشد. در نهایت امید است که این سیاست اتخاذ شده به درستی انجام شود و در طولانی مدت همراه با اصلاحات نظام بانکی کشور باشد تا اینگونه علاوه بر تاثیرات روانی، تورم نیز کنترل شده و تاثیر اجرای صحیح سیاست های مالی را روی معیشت مردم شاهد باشیم.
در گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی دوره های مختلفی وجود دارد که می توان به کتاب بازاریابی در رکود، آموزش مدیریت سرمایه، دوره جامع ارزهای دیجیتال، دوره رایگان آشنایی با ارزهای دیجیتال، دوره معامله گری در بازارهای مالی، آموزش صرافی کوکوین اشاره کرد.
محسن افشار09122103809
4 سال پیشمهدی رجبی
4 سال پیش