دانلود فایل تصویری لایو 5 ژوئن 2023 با کیفیت عالی
دانلود فایل تصویری لایو 5 ژوئن 2023 با کیفیت متوسط
دانلود فایل صوتی لایو 5 ژوئن 2023
در این جلسه قصد داریم به تحلیل اقتصاد کلان پرداخته و نگاهی به سیاست گذاری و بازار کریپتو بیاندازیم. همچنین در نیمه دوم جلسه با حضور شاهین شاهمرادی عزیز به بررسی جزئی تر داده های اقتصادی پرداخته ایم.
گزاره اول : وضعیت بازار کریپتو
جلسه 5 ژوئن را در حالی آغاز می کنیم که درست ساعتی پیش از شروع جلسه، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا SEC از باینانس شکایت کرده و با ادعای اوراق بهادار بودن کوین هایی ADA –SOL-MATIC-FIL-ALGO-ATOM-MANA-AXS=SAND-BUSD-BNB-COTI اتهاماتی را به این صرافی وارد کرده است. همین موضوع سبب دامپ 5% بیت کوین در یک ساعت شد. آلت کوین ها نیز وضعیت به مراتب بدتری را نسبت به بیت کوین سپری کردند.
به صورت کلی پر واضح است که ریزش صورت گرفته ارتباطی با عوامل کلان ندارد. در جلسه گذشته که در ماه می برگزار کردیم، سناریو پیش روی بازار کریپتو را اصلاحی ارزیابی می کردیم و سپس با ورود به ماه ژوئن به صورت خلاصه عرض شد که فعلا این مسیر ادامه دارد، حال این اصلاح به واسطه شکایت SEC شتاب گرفت، ولی هنوز تغییری در مسیر کلی موارد بیان شده ایجاد نکرده است.
از این رو در نگاه اولیه به نظر بیت کوین کماکان می تواند چند هفته ای در فشار باشد، اکنون در نگاه بسیار کوتاه مدت ترمز گیری برای فروشندگان ایجاد خواهد شد، اما بنا به دلایلی که در گزاره های بعدی راجع به آنها صحبت خواهیم کرد، فشار عدم ورود پول و همچنین خروج سرمایه از صندوق های کریپتو می تواند چند هفته ای ادامه داشته باشد، به گونه ای که تا 10 الی 15 جولای در یک باکس بزرگ با رنج چند هزار دلاری نوسان و اصلاح قیمتی-زمانی داشته باشیم (به طور مثال کمی صعود سپس اصلاح).
در صورتی که طی این مدت محدوده 23-24 هزار دلار با قدرت از دست نرود (بیت کوین پایداری کند) و اتفاقات عجیب درون مارکت رخ نداده و نشانه ای از فرود سخت نباشد(که اکنون شرایط همانطور است)، می توان در مسیر اصلاح ها به دنبال تشکیل ستاپ خرید بود و امید داشت در تابستان سقف 32-33 هزار دلار شکسته شود. همانطور که در شروط بالا اشاره شد، موراد باطل کننده این موضوع تغییری بزرگ در عوامل کلان (فرضا پررنگ شدن سناریو فرود سخت) یا تهدیدی بزرگ از عوامل درونی است(مثلا FTX) دیگر، که فعلا هر دو اینها آرام به نظر می آیند.
در خصوص آلت کوین ها هم کماکان قیمت وسوسه کننده است اما خبری از ورود پول نیست، فلذا شرایط برای افزایش حجم و ورود با ریسک متوسط دلچسب نیست. در صورتی که طی این اصلاح حجم توتال به عددی ما بین 850 الی 950 میلیارد دلار برسد موقعیت خوبی برای افزایش حجم و میانگین کم کردن در آلت کوین ها ایجاد می شود که البته لازم است در آن شرایط باز هم سایر ابعاد بازار مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی هم که چنین نشد باید اجازه داد اصلاح زمانی-قیمتی تکمیل شود سپس با ایجاد نشانه های خوب سبد را به روز رسانی کرد.
گزاره دوم : تمدید زمان سقف بدهی
بدون شک مهم ترین اتفاقی که طی روزهای گذشته در سطح اقتصاد کلان رخ داد تمدید زمان سقف بدهی دولت آمریکا بود. توافق دولت و کنگره صورت گرفت و اکنون دولت آمریکا می تواند تا سال 2025 بدون تغییر خاصی در سیاست های بودجه ای به تامین مالی از طریق بازار بدهی بپردازد.
پیش تر عرض شده بود این اتفاق یک روی خوب دارد یک روی بد، روی خوبش این است که چنین ریسکی (نکول بدهی) که می توانست نظم کلیه بازارها (از اوراق تا سهام) را بهم بریزد ، و اکنون سایه این ریسک از روی بازارها برداشته شده است. اما روی بد چه بود؟
همراهان عزیز ما در اینستاگرام اشاره داشتند که روی بد آن این است که وقتی سقف بدهی برداشته شود، دولت برای تامین هزینه های خود نیازمند انتشار اوراق جدید و فروش آنهاست. پس با انتشار اوراق جدید نقدینگی از بازارهای مالی و اقتصاد پول (Financial Economy) جمع شده و وارد بازار اوراق می شود. از این رو فشار روی بازارهای مالی دو چندان خواهد شد. این برداشت کاملا درست است، اما سوال دیگری مطرح می شود، چه مقدار از پول و طی چه زمانی قرار است وارد بازار اوراق شود؟ عمق و ابعاد این اتفاق چگونه خواهد بود؟
برای پاسخ به این سوال نیاز است به بررسی نکته دیگری بپردازیم و آن هم سیاست های بودجه ای است. همچون سیاست پولی سیاست بودجه ای هم انقباضی و انبساطی است. در ویدئو جلسه به خوبی توضیح داده شده است که دولت چگونه با مالیات و هزینه های دولتی می تواند سیاست بودجه ای را تغییر دهد.
وقتی دولت مالیات را افزایش و هزینه هایش را ثابت نگه دارد یا کاهش دهد، به سمت انقباض بودجه ای حرکت کرده و این سیاست ضد تورمی ولی رکود زاست.
همچنین اگر دولتی مالیات را کاهش داده و هزینه هایش را افزایش دهد به سمت انبساط بودجه حرکت کرده تا با این کار رونق را حفظ و از رکود جلوگیری کند،در عوض پایداری تورم می تواند از مشکلات چنین سیاستی باشد.
حال با تمدید زمان سقف بدهی دولت آمریکا، تغییری در سیاست های بودجه ای ایجاد نشده، و کماکان دولت به تامین مالی هزینه های خود بدون تغییر در مالیات می پردازد. برای اینکه این تامین مالی صورت بگیرد نیاز است که نرخ های بهره بالاتر رود و سیاست انقباضی پولی ادامه یابد، چون اگر اوراقی با بهره بالاتر منتشر نشوند در شرایط عادی که هنوز تورم وجود دارد و رکودی صورت نگرفته، نقدینگی محرک اصلی برای حرکت به سمت دارایی های Risk OFF نخواهد داشت.
و این گونه است که عرض می شود افزایش مدت زمان سقف بدهی ، راه را برای انقباض پولی بیشتر هموار می کند و بدون افزایش بهره نمی توان گفت که افزایش سقف بدهی باعث می شود به یکباره پول از بازارهای مالی به دارایی های Risk OFF گرایش پیدا کند. پس درست است که روی بد افزایش سقف بدهی این است که نقدینگی از سایر بازارها به سمت اوراق حرکت می کند، اما بدون افزایش بهره یا پررنگ شدن ریسک رکود این هدایت یکباره و بسیار عمیق نیست. به هر حال لازم است بدانیم که بازارهای مالی در کوتاه مدت و میان مدت از این بابت تحت فشار خواهند بود ولی نه به گونه ای که بتوان گفت همین تک مولفه سبب ایجاد کف های عمیق در آنها خواهد شد.
گزاره سوم : در مسیر انقباض پولی
با انتشار داده های PCE در ماه می، وقتی که نشانه هایی از چسبندگی تورم مشاهده شد، موسسات و بانکها، مسیر سیاست گذاری پولی را به سمت انقباض بیشتر ارزیابی کردند. چرا که هدف اصلی سیاست گذار پولی مهار تورم و رسیدن به تورم هدف (کم و با ثبات) است.
در بین بانکها و موسسات، BOFA سه پیش شرط برای افزایش نرخ بهره در ماه ژوئن اعلام کرده بود که عبارتند از : 1.داده های اقتصادی قوی 2.افزایش مدت زمان سقف بدهی 3.کاهش استرس بانکی.
مورد دوم که حل شد و با بررسی گزاره دوم متوجه شدیم مسیر برای افزایش نرخ بهره هموار شده است، اما ایا مورد 1 و 3 همین موضوع را تایید می کنند؟ یا به عنوان موانع مسیر انقباض پولی هستند؟
در قسمت داده های اقتصادی، در هفته اول ژوئن شاهد انتشار داده های اشتغال، شاخص های ISM و ... بوده این که در تصویر زیر گزارشی از آنها منتشر شده است، اگر در این گزارش ها ریز شده و جزئیات را مورد بررسی قرار دهیم متوجه می شویم که اغلب شاخص های اقتصادی نشان از کند شدن اقتصاد دارند، پس پیش شرط اول یعنی داده های اقتصادی قوی چندان دیده نمی شود. البته تا زمان جلسه FOMC در 14 ژوئن، داده های CPI نیز منتشر می شوند ولی بررسی شاخص های پیش رو همچون داده های PPI می گویند احتمال قوی CPI نیز کمتر از میزان قبلی بوده و در مسیر کاهشی خود خواهد بود.
در پیش شرط سوم یا همان استرس بانکی اوضاع چگونه است؟ اگر وارد جزئیات ترازنامه FED شویم، متوجه می شویم که در ستون دارایی قسمت Primary Credit (که یک برنامه ویژه اعتبار دهی فدرال رزرو برای جلوگیری از ریسک نقدینگی در نظام بانکی است) پس از افزایش شدیدی که در مارس 2023 همزمان با بحران SVB داشته، به حد تعادل قبلی خوب بازگشته است. پس این بخش به ما می گوید که نظام بانکی تحت شرایط ویژه نیست.
اما در قسمت دیگر دارایی های FED اگر نگاهی به برنامه وام گیری بانک های تجاری از بانک مرکزی نگاه بیاندازیم متوجه می شویم که از زمان SVB تا کنون بانکها در حال اضافه برداشت از بانک مرکزی هستند. این یعنی فشار نرخ بهره کماکان بر نظام بانکی دیده می شود و احتمال قوی بانک در محل ذخایر دچار مشکلاتی هستند که سیر اضافه برداشت صعودی بوده است.
فلذا از 3 شرط گفته شده، 2 پیش شرط آن محیا نیست! و بازار به خوبی این شرایط را می بیند، برای همین است که وقتی برخی از داده ها بهتر از پیش بینی منتشر می شوند، انتظارات بازارهای آتی به سمت افزایش نرخ بهره تغییر می کند، اما در نهایت هنوز هم اکثریت انتظارات بازارهای آتی بر توقف نرخ بهره در ژوئن 2023 می باشد. صد البته اگر افزایش نرخ بهره متوقف نشود شاهد فشار فروش در بازارهای مالی خواهیم بود، اما اگر هم متوقف شود تا زمانی که داده های دیگر مسیر توقف را تایید نکنند، نقدینگی به سمت بازارهای مالی هدایت نمی شود و کماکان به نظر تا آمدن تاییدیه هایی در ماه جولای در فضای ترس و امید و توام با حرکاتی با دامنه نه چندان بزرگ قرار بگیریم.
از آنجا که متن ابزار مناسبی برای توضیح این موارد نیست پیشنهاد می شود حتما ویدئو قرار داده شده را تماشا بفرمایید.
توجه داشته باشید که ریسک بخش جدا ناپذیر بازارهاست، در این شرایط اقتصادی هر تحلیل و بررسی از سمت گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی صورت می گیرد جهت افزایش آگاهی، اعلام معاملات شخصی، درنظر گرفتن نیروهای بازار و بهبود قدرت تحلیل دوستان است و گروه از بابت تصمیمات مخاطب محترم سلب مسئولیت می نماید.
آریان
2 سال پیشمهدی رجبی
2 سال پیش