دانلود فایل تصویری لایو 26 می- 5 خردد ماه (کیفیت عالی)
دانلود فایل تصویری لایو 26 می- 5 خردد ماه (کیفیت متوسط)
دانلود فایل صوتی لایو 26 می- 5 خردد ماه
در تاریخ 25 می 2022 صورت جلسه کمیته آزاد فدرال یا همان FOMC Meeting Minutes منتشر شد. پیش از شروع مبحث تحلیلی این هفته لازم است که دو مورد ساده را در خصوص تفاوت جلسات کمیته بازار آزاد فدرال و صورتجلسه آنها یاد بگیریم.
صورت جلسه FOMC چیست و چه تقاوتی با جلسه FOMC دارد؟
جلسات FOMC هر 6 هفته یکبار برگزار می شود، در این جلسات مقامات و حکام بانک های مرکزی آمریکا به بررسی شاخص های مختلف می پردازند تا در مورد سیاست های پولی و نرخ بهره تصمیم بگیرند. در انتهای نشست های 2 روزه FOMC چیزی تحت عنوان بیانیه یا Statement منتشر می شود و سپس کنفرانش خبری برگزار می شود. اما صورت جلسه FOMC همانطور که از نامش پیداست، جمع بندی و گزارش کاملی از جلسه FOMC دو) یا سه) هفته قبل است. پس صورت جلسه یا Minutes دو هفته بعد از نشست FOMC به صورت فایل متنی منتشر شده و در اختیار عموم قرار می گیرد. پس فعال بازار این 2 را با هم به اشتباه یکسان در نظر نگیرد.
مهم ترین موارد صورت جلسه 25 می چه بود و چه پیامدهایی دارد؟
- اکثریت افراد از کاهش ترازنامه و افزایش نرخ بهره به میزان 50 نقطه در 2 جلسه بعدی FOMC حمایت کردند.
- همه تاکید داشتند که تورم بسیار بالاست و فدرال رزرو باید هر چه سریع تر سیاست های پولی را به سمت موضع خنثی حرکت دهد.
- ایشان معتقدند که فدرال رزرو در اواخر سال پس از انقباض در موقعیت خوبی قرار خواهد گرفت.
- هچنین مقامات به کاهش تولید ناخالص داخلی در سه ماهه اول 2022 اشاره داشته و تاکید داشتند خطرات تورم به سمت بالا منحرف شده از طرفی قرنطینه های مربوط به چین و وضعیت اوکراین نیز اختلالات زنجیره تامین را تشدید کرده است.
حال در گزاره های مختلف به بحث در این باره موارد فوق و برداشت های حاصل از آنها خواهیم پرداخت.
الف) هیچ چیز به اندازه تورم مهم نیست.
تورم مهم ترین اولویت ماست، هیچ چیز به اندازه تورم مهم نیست و امثال این جملات را این روزها از زبان بایدن و سایر مقامات آمریکایی زیاد می شنویم. فدرال رزرو به تورمی که خودش ایجاد کرده ایراد می گیرد و آن را گردن اوکراین می اندازد. فد همیشه شخصیت بهانه تراشی داشته است. سوای این مورد این بار اما تورم واقعا بالاست، گزارش هایی میدانی که نمونه اش در فایل ویدئویی جلسه بیان شده است اشاره به این مهم دارد که تورم مشکل یک دنیاست. پیش از این حرفها، در وبینارهای اقتصاد 1401 پیش بینی می شد که تورم به مشکل اول و اولویت اقتصادها تبدیل شود.
در چنین شرایطی فد هر چه سریع تر لازم است وارد عمل شده و با افزایش نرخ بهره قدم هایی را(هر چند آسیب زا به سایر بازارها) بردارد. در گزارش صورت جلسه آمده که مقامات به دو نیم درصد افزایش نرخ ها در دو جلسه پیش روی FOMC نگاه مثبت دارند. از طرفی تعداد جلسات پیش رو در سال 2022، پنج جلسه و به قراری در ماه های ژوئن، جولای، سپتامبر، نوامبر و دسامبر خواهد بود. پس همان دیدگاه اولیه که در ابتدای سال میلادی ارائه شد مبنی بر حل شدن تعداد زیادی از معماهای بازارها در نیمه دوم سال 2022 درست بوده است. و اکنون می توان همین روال افزایش نرخ ها به شبه حالت تهاجمی را تا سپتامبر 2022 در نظر داشت.
ب) چرا افزایش نرخ بهره به ضرر بازارهاست و این بازی چقدر طول می کشد؟
باوری وجود دارد که هر گاه نرخ بهره افزایش پیدا کند بازارها می ریزند و بالعکس. هر چند که در نگاه اولیه این باور درست است اما نقد اساسی به آن وارد است که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.
وقتی نرخ بهره در یک اقتصاد سالم افزایش پیدا می کند یک پیغام واضح دارد: پول به بانک بازگردد. در چنین حالتی با افزایش بهره وام های پرداختی، شرکت های دریافت کننده وام در باز پرداخت وام های جدید دچار مشکلاتی می شوند. از طرف دیگر با جمع شدن نقدینگی از کف جامعه و مهار تقاضای خارج از نیاز با افزایش نرخ ها، فروش شرکت ها کمتر می شود. فروش شرکت ها که کمتر شود یعنی سودآوری آنها کاهش یافته و این کاهش سود با کاهش قیمت های سهام در تابلو بورس خود را نشان می دهد. پس خواهشمند است فعال بازار های مالی نگاه پخته تری به بازی نرخ بهره داشته باشد.
اثر گذاری این واقعه به طور طبیعی حدود 1 انبار گردانی کامل(بین 3 تا 6 ماه) طول خواهد کشید. اما امروزه این اثر گذاری بسیار سریع شده، به گونه ای که در کمتر از 1 هفته تاثیر خود را روی بازارهای نقدینگی نشان می دهد.و همین اثر گذاری و سرعت انطباق سریع است که به فعالان این باور را داده که بازار همیشه معکوس با نرخ بهره حرکت می کند در صورتی که الان متوجه شدیم اثر گذاری این ابزار به گونه ای دیگر است. اما چرا امروزه بازارها اینقدر سریع تطابق پیدا می کنند؟ پاسخ در یک عبارت خلاصه می شود، به سبب وجود رسانه. رسانه بسیار بزرگ تر و سریع تر از سالهای قبل شده و هر خبری سریعا منتشر و در کامیونیتی ها مورد بحث و تصمیم گیری قرار می گیرد.
در حال حاضر هم در صورتی که رسانه به قدرت کنونی نبود تا نیمه و حتی اواخر 2023 اثر گذاری افزایش نرخ ها طول می کشید، اما این بار به نظر خیلی سریع تر این اتفاق تاثیرات خود را بگذارد به گونه ای که وزن اصلی آن تا پاییز 2022 تخلیه شود. همین انطباق سریع، دوران رونق و رکود بازارها را کوتاه تر کرده به گونه ای که این اداور سریعا عوض می شوند.
ج) فعال بازارهای جهانی باید به دنبال پاسخ چه سوالی باشد؟
امروزه فعال بازارهای جهانی ممکن است سوال همیشگی را در ذهن خود مطرح کند، و آن هم این است که قیمت ها چگونه خواهند شد. بارها و بارها در جلسات قبلی عرض شده مادامی که ریسک تهاجم و رکود وجود دارد انتظار حرکت های عجیب و بازگشت های سریع از بازارهای نقدینگی نداشته باشید. برای همین موضوع بود که در جلسات 3 ماه اول 2022 عرض می شد اگر فعالان بازار کریپتو حوصله ندارند در بازگشت قیمت بیت کوین به گره های 43 و 47 و 52 برنامه خروج خود را تنظیم کنند (بیت کوین تا 48 هزار دلار رفت). از طرفی بعد از آن بارها تاکید شد که اگر فعال بازار تحمل تنش ها و درگیری با اقتصاد را ندارد تا تابستان در بازار حضور نداشته باشد، چرا که با از دست رفتن سنگر گاوها(35 تا 37) هزار نمی توان انتظاری از بیت کوین داشت و از طرفی تاکید شد که بیت کوین 33 هزار را از دست بدهید وارد فاز پنیک سلینگ خواهد شد و کفی معتبر نیست. زمان اقدام آن موقع بود، اکنون زمان مدیریت ریسک است. پیش بینی ما این است که در کمتر از 6 هفته آتی بحث رکود و رکود تورمی داغ شود در صورتی که شما عزیزان چند ماهی هست در جریان این موضوع هستید. در حال حاضر هم درست است که کمی از مجهولات کاسته شده،درست است که ولو بیت کوین کف ماژوری ثبت کند در طی مسیر خود به گره های 36 و 43 (تعدیل شده 38 تا 40) خواهد رسید، اما همان فشارها و ریسک ها وجود دارد و در تاریخ ارائه جلسه تحلیلی،داده ای منتشر نشده که بر مبنای آن بتوان تغییر خاصی را پیش بینی کرد.
فعال بازار در چنین شرایطی نباید دنباله رو قیمت باشد، چرا که عرض شده بود در فاز تسلیم هیچ کفی معتبر نیست و از طرفی به سبب ریسک گریزی حجم خاصی در بازار ها وجود ندارد. در این شرایط فعال بازارهای جهانی یا باید به تغییر استراتژی معاملاتی پرداخته و شیوه های هجینگ (مدیریت ریسک) یا ترید فعالانه را در پیش بگیرد(نوسان گیری با بخشی از بالانس). در هر دو حالت هم مسلما بازدهی فعال بازار کمتر از دوران رونق است و چه بسا نوساناتی در اندازه 20% از قیمت، گره خاصی از کارش باز نکند. فعال بازار در چنین شرایطی باید سوال درست مطرح کند، طرح سوال درست مسیر را درست تر تعریف می کند.
به درک نگارنده ، سوال درست در این موقعیت این است که نرخ بهره تا کجا قرار است افزایش پیدا کند؟
اگر نگاهی به نمودار نرخ بهره فدرال رزرو بیاندازیم، در یک نگاه اجمالی می توان به صورت تکنیکال و با بررسی گذشته متوجه شویم که در هر چرخه انقباضی، نرخ بهره سقفی کوتاه تر از سقف قبلی ثبت کرده است. پس با توجه به قله قبلی در مقدار 2.5% می توان خیلی ساده گفت نرخ بهره در انقباض کنونی هم جایی نزدیکی همان مقدار آرام خواهد گرفت، در غیر اینصورت (زمانی که تورم کنترل نشود و نیاز به افزایش های بیشتر باشد) سیگنال رکود یا رکود تورمی زده خواهد شد.از لحاظ زمانی برای رسیدن به آن عدد(کمی بالاتر یا پایین تر) هم به نظر 3 جلسه FOMC (3 ماه خبر و داده اقتصادی تا اوایل پاییز و اواخر سپتامبر 2022) کافی باشد.
البته نباید این موضوع را تکنیکالی بررسی کرد و از این بابت نقد وارد است اما از بعد ادراکی و مدل سازی ، صحبت های آورده شده در جایگاه درستی مطرح شده اند. بازارها تا 1.75% نرخ بهره را پرایس کرده اند، اکنون مقامات فد حرف از دو افزایش 50 نقطه ای در ژوئن و جولای میزنند، که قاعدتا نرخ بهره را به بالاتر از 1.75% خواهد برد(به 2% میرسد) در این مسیر بازارها ضمن میلی موج های مختلف بازهم تحت فشار ریسک گریزی خواهند بود اما این فشار به داده های اقتصادی وابسته است و با انتشار آمار بهتر بهبود پیدا خواهد کرد، در ادامه مسیر بسیار مهم است که تورم (انواع داده های تورمی از CPI تا PCE) و اشتغال (ازUnemployment تا NFP) در چه وضعیتی خواهند بود.
در صورتی که اقتصاد بهتر شده و تورم مهار شده باشد می تواند انتظار داشت نرخ بهره در پاییز و در جایی نزدیکی همان اعداد قبل آرام بگیرد و سایه ریسک گریزی از روی بازارها برداشته شود. این همان حرفی است که از ابتدای سال زدیم : اگر اقتصاد به مسیر طبیعی ادامه دهد تا تابستان انتظاری از بازارها نیست و بعد از آن متناظر و همگن با رشد اقتصاد به مسیر خود ادامه دهند. در صورتی هم که این اتفاق نیوفتد(اقتصاد بهبود پیدا نکند) که می شود همان رکود و رکود تورمی، که رکود و رکود تورمی سیگنال وحشتناکی برای بازارهای نقدینگی خواهد بود، اما اندک امتیازات ناشناخته در رکود تورمی برای بیت کوین وجود دارد که چون تا کنون بیت کوین در چنین موقعیتی نبوده نمیتوان تحلیلی راجع به آن ارائه داد و فقط می توان راجع به آن حدس زد که ابتدا رفتاری مانند سایر بازارها نشان دهد و ریزشها را پشت سر بگذارد بعد به سبب ویژگی هایی مانند نقد شوندگی مسیر جداگانه از آن ها را در پیش بگیرد. به هر حال برای فعالین بازارهای جهانی من جمله کریپتو عدم آسیب به اقتصاد (رکود و رکود تورمی) شرایطی به مراتب آرام تر و بهتر رقم خواهد زد. چرا که بهم ریختگی اقتصاد، یعنی تنش بیشتر در بازارها و رفتار معامله گران و از طرفی در چنین شرایطی، آسیب اولیه جداسازی اقتصادها به مراتب بیشتر از منافع آینده اش خواهد بود.
پس مجددا عرض می شود که سوال درست این است : نرخ بهره تا کی و چه مقداری قرار است افزایش پیدا کند؟ رسیدن به پاسخ این سوال یعنی تعیین تکلیف پوزیشن های هج، یعنی کنترل بهتر ریسک، یعنی ارزیابی مدت زمان تسلیم و تعیین زمان فاز انباشت و من جمله همین مسائلی که برای فعال بازارهای جهانی حائز اهمیت است. ما نیز در جلسات بعدی پیرو همین سوال مطرح شده به بررسی عوامل بیشتر خواهیم پرداخت تا از طرق مخلتفی پاسخ شفاف تر از بررسی تکنیکالی ذکر شده، برای زمان و مقدار نرخ ها داشته باشیم.
در ادامه جلسه تحلیلی، دو سوالی که دوستان در جلسات قبلی مطرح کرده بودند مورد بحث قرار گرفت، یکی مربوط به مدل سازی بر اساس تزارنامه بود و دیگری هم راجع به قیاس بین بیت کوین و سهام که پیشنهاد می شود برای درک بهتر محتوا حتما جلسه ویدئویی در کنار متون قرار داده شده مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
از آنجا که متن ابزار مناسبی برای توضیح این موراد نیست پیشنهاد می شود حتما ویدئو قرار داده شده را تماشا بفرمایید. در نهایت هم عرض می شود که ریسک بخش جداناپذیر بازارهاست، در این شرایط اقتصادی هر تحلیل و بررسی از سمت گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی صورت می گیرد جهت افزایش آگاهی، درنظر گرفتن نیروهای بازار و بهبود قدرت تحلیل دوستان است و گروه از بابت تصمیمات مخاطب محترم سلب مسئولیت می نماید.
در گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی دوره های مختلفی وجود دارد که می توان به کتاب بازاریابی در رکود، آموزش مدیریت سرمایه، دوره جامع ارزهای دیجیتال، دوره رایگان آشنایی با ارزهای دیجیتال، دوره معامله گری در بازارهای مالی، آموزش صرافی کوکوین و تحلیل بازارهای مالی و پیش بینی اقتصاد 1401 اشاره کرد.
مقالات گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی در دسته بندی های تحلیل ارز دیجیتال، تحلیل اتریوم، تحلیل آلت کوین ها، تحلیل بیت کوین، تحلیل ریپل، تحلیل دوج کوین است.
توان
3 سال پیش