این مقاله توسط آقای عرفان پریسائی از دانشجویان دانشکده بازار نوشته شده است.
درود بر همراهان عزیز
هفته نامه را با شرایطی شروع میکنیم که در هفته گذشته مهم ترین شاخص اقتصادی چند ماه گذشته یعنی داده های تورمی منتشر شد که درحال حاضر مهم ترین داده اقتصادی و مشخص کننده مسیر حرکت مارکت ها طی هفته های آینده خواهد بود. پس در این هفته نامه توجه ویژه ای به این شاخص و گزارشات منتشتر شده متناسب با آن داریم.
ایستگاه های اقتصادی
CPI ماه JULY (چهارشنبه)
داده ها تورمی بخش تولیدات (PPI) (پنجشنبه)
داده های بازار کار ایالات متحده (INITIAL JOBLESS)
داده های تورمی ایالات متحده
CPI ایالات متحده مهم ترین شاخص اقتصادی موجود است که به میزان تغییرات قیمت در سبد کالایی عموم مردم اشاره میکند. داده اقتصادی CPI از دو شاخص به عنوان زیر مجموعه تشکیل شده CPI-W و CPI-U .
CPI-W (CONSUMER PRICE INDEX FOR URBEN WAGE EARNER & CLERICAL WORKERS) یا شاخص قیمت مصرف کننده حقوق بگیران و کارمندان دفتری است که حدود 29 درصد از کل جمعیت ایالات متحده است.
CPI-U (CONSUMER PRICE INDEX FOR ALL URBEN CONSUMERS) یا شاخص قیمت مصرف کننده برای تمام مصرف کنندگان شهری است. با توجه به اینکه این شاخص بیش از 93 درصد جمعیت کل ایالات متحده رو تشکیل میده به عنوان داده اصلی در تشکیل CPI نقش داره و به عبارتی دیگه وقتی ما از میزان تغییرات قیمت سبد مصرف کننده یا CPI صحبت می کنیم منظورمون همان CPI-U است.
طی ماه های گذشته به دلیل مشکلات مربوط به سیاست های پولی تسهیلی که توسط فدرال رزرو در زمان وقوع همه گیری گرونا در 2020 انجام شد ، مشکلات مربوط به اختلالات زنجیره تامین در جهان و جنگ روسیه و اوکراین شاهد بیشترین میزان نرخ تورم در کشور ها از جمله ایالات متحده ، انگلستان ، آلمان و سایر کشور های جهان که نقش مهمی در اقتصاد جهانی دارند ، بودیم.
از اواخر سال 2021 میلادی فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) شروع به استفاده از سیاست های پولی ستختگیرانه جهت مقابله با بیشترین تورم 40 سال اخیر کرد و به مرور تا اخرین جلسه فدرال رزرو که در ماه JULY بود، بیشترین میزان افزایش های یکباره نرخ بهره رو در چندین سال گذشته داشت(2 افزایش پی در پی 75 نقطه ای طی ماه های گذشته) که موجب ترس فعالین بازار های مالی مختلف از انقباض اقتصاد و کاهش فعالیت های اقتصادی شد و در نهایت باعث کاهش چشمگیر قیمت بازار های نقدی دنیا شد. (بازار رمز ارزها رو در حال حاضر در دسته بازارهای نقدی جهان قرار میگیرند)
داده های تورمی که در ماه پیش(JUNE) منتشر شد ( داده های تورمی هر ماه ، اطلاعات مربوط به میزان تغییر قیمت در ماه گذشته خود را به نمایش میزارن) عدد 9.2 درصد رو برای تغییرات سالیانه نشون داد که خبر از بیشترین میزان تورم طی 40 سال اخیر رو میداد و به طور کلی باعث برگشت نگرانی های مربوط به افزایش های سریع تر نرخ بهره و افزایش حدس و گمان درمورد نرخ بهره نهایی تا انتهای سال 2022 شد.
به طور معمول بازارهای نقدی نسبت به افزایش نرخ بهره ( افزایش سخت گیری های پولی) که باعث انقباض و کاهش سرعت رشد اقتصادی میشوند دیدگاه فوق العاده منفی دارند که سبب کاهش قیمت در بازارهای نقدی می شود.
در تصویر پایین تغییرات قیمت مصرف کننده یا CPI طی 20 سال اخیر نشون داده شده. (داده های مربوبط به ماه JULY که در هفته گذشته منتشر شد نیز داخل چارت مشخص شده که در ادامه درموردش صحبت میکنیم)
طی هفته های گذشته (میتوانید از طریق قسمت های قبلی هفته نامه ، شرایط هفته های پیش رو بررسی کنید) شاهد رشد بازارهای مالی از جمله کریپتو و نزدک بودیم ( طی ماه های گذشته این دو شاخص مهم بازار بسیار کارولیشن مثبتی داشتند و به عبارت راحت تر در جهت یکسان معامله می شدند) که دلیل اصلی سنتیمنت مثبت معامله گران داده های بازار کار ایالات متحده بود که نگرانی های مرتبط با رکود اقتصادی قریب الوقوع در ایالات متحده رو کمرنگ تر کرد و معامله گران رو به سمت ریسک پذیری برد و باعث رشد بازار ها شد.
CPI ماه JULY ( داده منتشر شده در روز چهارشنبه)
میزان تغییرات قیمت شاخص مصرف کننده (CPI-U یا همون CPI خودمون) در ماه JULY نسبت به ماه گذشته بدون تغییر (بعد از اتخاذ تعدیل فصلی یا Seasonally adjustment) بوده است. طبق گزارش اداره آمار ایالات متحده نسبت به 12 ماه شاخص قیمت مصرف کننده 8.5 درصد افزایش یافته (قبل از تعدیل فصلی)
چارت زیر میزان تغییرات شاخص قیمت مصرف کننده در مقیاس ماهانه طی 12 ماه گذشته رو نشون میده ، همان طور که مشاهده میکنید این شاخص برای اولین بار بعد از 3 ماه متوالی افزایش ، کاهش پیدا کرده است. فشار های اصلی تورم از ماه March 2022 شروع شد که در نهایت باعث زدن پیک تورمی در ماه june 2021 تا به الان شده است.
عمده حکام فدرال رزرو به جای توجه به CPI به داده تورمی دیگه ای که تفاوت جزئی با CPI داره یعنی CORE CPI یا هسته شاخص قیمت مصرف کننده توجه میکنند زیرا این شاخص تغییرات قیمت در انرژی و خوراک رو در نظر نمیگیره به دلیل تغییرات ناگهانی که ممکن در بازار انرژی و مواد غذایی به دلایل مختلف شکل بگیره و بر شاخص ها سنجش تورم تاثیر گذار باشه.
داده های مربوط به CORE CPI نشون میده که که تغییرات ماهانه قیمت کالا و خدمات ( به غیر از انرژی و خوراک) حدود 0.3 درصد بوده. مقدار بسیار کمی افزایش قیمت نسبت به ماه هایAPRI, MAY یا JUNE . این شاخص در مقیاس 12 ماه گذشته حدود 5.9 درصد تغییرات داشته. بخش انرژی حدود 32.9 درصد در 12 ماه گذشته تا انتهای ماه JULY افزایش داشته که بخش مهمی از این شاخص رو تشکیل میده. بخش خوراک حدود 10.9 درصد طی 12 ماه گذشته افزایش داشته که بیشترین میزان افزایش سالیانه رو از سال 1979 به ثبت رسونده .
به طور کلی برای پیگیری این شاخص میتونید مطالعات خودتون درمورد بخش انرژی و خوراک در سطح زنجیره عرضه رو افزایش بدید تا میزان تاثیرات تغییر قیمت و تاثیر آن ها رو در شاخص های تورمی بررسی کنید.
طبق گزارش منتشر شده توسط اداره آمار ایالات متحده ، بیشترین میزان کاهش قیمت در بخش گازوییل حدود 7.7 درصد کاهش بوده که در مقابل اون بخش خوراک و مسکن ( قیمت اجاره مسکن) مقداری افزایش داشتند و کاهش قیمت انرژی روجبران کردند که در نهایت باعث عدم تغییر قیمت در مقیاس ماهانه شد.
به طور کلی بخش انرژی به دلیل کاهش قیمت در گاز طبیعی و گازوییل کاهش حدود 4.6 درصدی داشته در مقیاس ماهانه اما بخش برق افزایشی بوده. همچنین شاخص های مربوط به ماشین دسته دوم و کامیون ، کرایه های خطوط هوایی و چند شاخص دیگر کاهش قیمت طی ماه گذشته داشتند که این گزارش رو در تصویر زیر میتونید بررسی کنید.
(توجه داشته باشید که گزارش بالا بدون نهایی کردن تعدیل های فصلی است.)
با مرور جزئی گزارش CPI متوجه شدیم که شاهد پیک تورمی در ماه JUNE بودیم و در حال حاضر طی ماه گذشته سرعت تغییرات قیمت و میزان تورم نسبت به قبل کاهش پیدا کرده. طبق ادراکات گذشته ، متوجه هستیم که حکام فدرال رزرو در حال جنگ با تورم هستند و این مقدار افزایش نرخ های بهره در جهت خنثی سازی تورم در حال انجام است.
پیک زدن تورم در ماه JUNE خبر خوبی برای فعالان بازار است که باعث کاهش انتظارات فعالین درمورد میزان افزایش نرخ بهره در ماه September از میزان 75 نقطه به 50 نقطه شد و سیگنال ریسک پذیری در مدت کوتاه چند هفته ای تا قبل از داده ها تورمی ، اشتغال و تولیدات رو صادر کرد.
همین موضوع سبب رشد قیمت بازارهای نقدی از جمله بیت کوین تا عدد 25050 دلار و رشد قیمت اتریوم تا بالای عدد 2000 دلار شد. در تصویر زیر دادهای تورمی منتشر شده در روز 4شنبه که تماشون رو بررسی کردیم به طور کامل نشان داده شده است.
(در ستون راست عدد قبلی ، وسط میزان انتظارات و در سمت چپ عدد منتشر شده قرار دارد)
داده ها تورمی بخش تولیدات (PPI) ( پنجشنبه)
در روز پنجشنبه میزان تغییرات قیمت در بخش تولیدات ( عمده فروش ) منتشر شد. از اونجایی حکام فدرال رزرو به دلیل جزییات ریزی که در این شاخص نسبت به CPI داره و در اصل تغییرات قیمت در بخش عمده فروش (تا قبل از رسیدن محصول یا کالا در دست مشتری نشون میده و بخش حمل و نقل و ... رو که در کوتاه مدت ممکن باعث تفاوت در این شاخص (PPI) و (CPI) شود) توجه ویژه ای دارند . حتما این شاخص هم باید مورد بررسی قرار بدیم که در تصویر زیر تغییرات رو مشاهده می کنید.
میزان تغییرات در هر دو شاخص CORE PPI و PPI در نسبت های ماهانه کمتر از ماه گذشته و حتی انتظارات بود که داده خوبی برای فعالین بولیش بازار در کنار CPI محسوب می شد و باعث قدرت بیشتر سیگنال های اقتصادی صادر شده در روز قبل بود.
داده های بازار کار ایالات متحده (INITIAL JOBLESS)
با وجود اینکه در هقته گذشته شاهد رشد چشمگیری در بخش اشتغال و کاهش نرخ بیکاری 0.1 درصدی و رسیدن این شاخص به 3.5 درصد بودیم. شاخص مدعیان بیمه بیکاری برای دومین هفته متوالی افزایش یافت در حالی که نسبت به انتظارات مقداری کمتر بود.
میانگین متوسط 4 هفته ای که شاخص مدعیان بیکاری که دیدگاه بهتری رو به ما به دور از نوسانات میده به عدد 252 هزار رسید و نسبت به عدد 247.5 هزار مقداری افزایش بافته. به طور کلی با توجه به اینکه داده های اشتغالی معمولا جزو داده های تاخییری محسوب میشوند ، کم کم نشونه های کاهش داغ بودن بازار کار در حال نمایان شدن است اما در حال حاضر قابل توجه نیست و باید صبوری داشته باشیم تا هفته های اینده تا درمورد بازار کار بهتر تصمیم بگیریم.
در این هفته نامه سعی شد تا شاخص های فوق العاده مهم به صورت خط به خط بررسی شوند تا به طور دقیق درک بشوند و کلید واژه های مهم اقتصادی که تاثیر گذار بر شاخص CPI (و سایر داده های تورمی) و درنهایت جهت دهی روند سیاست های پولی هستند به اطلاع رفقای عزیز برسد تا به درک بهتری از پیگیری شاخص های اقتصادی در راستای تحلیل بازارهای نقدی دست پیدا کنید.
به همین دلایل به شاخص های اقتصادی دیگر منتشر شده در این هفته توجهی نشد زیرا در قیاس وزن دهی از اهمیت بسیار کمتری نسبت به شاخص های اشاره شده برخوردار بودند اما در شماره های بعدی این هفته نامه سعی میشه تا طبق روال گذشته مطالب منتشر بشه.
خوشحال میشم تا از تمام رفقای عزیزی که این هفته نامه رو مطالعه میکنند درخواست کنم که نظرات مثبت و منفی خودشون رو داخل کامنت ها (مقداری پایین تر) اعلام کنند تا هم با شما دوستان بیشتر آشنا بشم هم در راستای بهتر شدن مقالات قدم بردارم.
امیدوارم هفته معاملاتی پرسودی رو داشته باشید.
این مقاله توسط دانشجویان دانشکده ی بازار گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نگارش یافته است و گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نسبت به کلیه ريسك ها، تصمیمات، برداشت ها و اقدامات شما عزیزان، سلب مسئولیت می نماید و مسئولیت یا پاسخی برای معاملات دوستان نخواهد داشت.
در گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی دوره های مختلفی وجود دارد که می توان به کتاب بازاریابی در رکود، آموزش مدیریت سرمایه، دوره جامع ارزهای دیجیتال، دوره رایگان آشنایی با ارزهای دیجیتال، دوره معامله گری در بازارهای مالی، آموزش صرافی کوکوین و تحلیل بازارهای مالی و پیش بینی اقتصاد 1401 اشاره کرد.
مقالات گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی در دسته بندی های تحلیل ارز دیجیتال، تحلیل اتریوم، تحلیل آلت کوین ها، تحلیل بیت کوین، تحلیل ریپل، تحلیل دوج کوین است.
Ali
2 سال پیش