این مقاله توسط آقای کامران تاجری ، از همراهان سایت نوشته شده است.
در این مقاله به بررسی چهار سناریو محتمل رکود در اقتصاد آمریکا می پردازیم:
1- با توجه به سیاست انقباضی فدرال رزرو و افزایش نرخ بهره در ماه های گذشته شاهد افزایش بی سابقه بازدهی اوراق خزانه داری آمریکا بوده ایم.همین امر منجر به افزایش اختلاف بازدهی بین اوراق کوتاه مدت و بلند مدت شده و اختلاف بازدهی اوراق 2و 10ساله به بیشترین حد در 40سال اخیر رسیده:
این منحنی همانطور که مشاهده می شود در طول تاریخ اندیکاتور مناسبی برای وقوع رکود بوده و تقریبا هر دفعه که کف های جدید ثبت کرده، پس از چند ماه شاهد اوج گرفتن نرخ بیکاری و در نهایت رکود بوده ایم .
اما دلیلی که احتمال این سناریو را کاهش می دهد، تفاوت فضای سیاست گذاری در دوران گذشته و شرایط خاص بعد کرونا است.در دوره های قبلی هنگامی که فد وارد سیاست های انقباضی خود می شد،هیچ چشم اندازی مبتنی بر کاهش نرخ بهره و تغییر سیاست های خود ارائه نمی داد اما امروزه فد معتقد است که پس از رسیدن به هدف تورم 2درصدی خود، سیاست های خود را تغییر خواهد داد و کاهش نرخ بهره صورت خواهد گرفت.
2- در این سناریو ریسک های بازار کار را بررسی می کنیم:
امروزه بازار کار ایالات متحده در یکی از قوی ترین دوران خود با توجه به سیاست تهاجمی فدرال رزرو به سر می برد. مهم ترین عواملی که باعث قوی شدن این بخش شد، حمایت از فضای کسب و کار ها در دوران انبساط بسته های حمایتی دولت بایدن و بودجه 1.2تریلیون که دولت برای حمایت از اقتصاد کشور درنظر گرفت اشاره می کنیم. موقعیت های شغلی ایجاد شده هم اکنون حدود 9.8میلیون رسیده که نشان دهنده شرایط بسیار مناسبی است. اما در ابعاد ماکرو باید به این توجه داشت که برای مهار تورم، بالا بودن سطح اشتغال فرآیند کاهش آن را تضعیف خواهد کرد. طرح های حمایتی دولت و تخصیص بودجه سنگین به این بخش با اهداف سیاستی بانک مرکزی تداخل دارد.گرچه برخی بر این باوراند که این وضعیت به فرود نرم کمک خواهد کرد ولی باید چند نکته را در نظر داشت:
باتوجه به اینکه دولت آمریکا آخرین سال خود را سپری می کند باید این ریسک را در نظر بگیریم که اگر دولت بعدی اعتقادی به حمایت از اقتصاد در این شرایط نداشته باشد، باتوجه به سیاست های به شدت تهاجمی در مدت کوتاهی می توان شاهد چرخشی بزرگ در بازار کار بود. نکته دیگر این است که تقاضا بالای نیروی کار منجر به افزایش مصرف، بالا رفتن تقاضا دستمزد و پدیدار شدن مارپیچ دستمزد-قیمت هستیم که گرچه احتمال آن کم است ولی درصورت وقوع به شدت شرایط را برای فدرال رزرو سخت خواهد کرد و با ریسک رکود تورمی مواجه خواهیم بود.
نکته بعدی وجود برخی محاسبات نادرست در بازار کار و لگینگ دیتا هاست. در شرایط بسیار تهاجمی این احتمال دائما وجود دارد که داده ای منتشر شود که با پیشبینی ها اختلاف چشمگیری داشته باشد و شاهد ضربه دیدن بازار کار بطور ناگهانی باشیم. در کل تا زمانی بازار کار توسط دولت حمایت می شود نباید انتظار آسیب بزرگی در این بخش را داشته باشیم و دائما باید به دیتا ها توجه داشت و منتظر ضعفی در آنها بود.در آخر به این موضوع اشاره می کنم که نرخ پس انداز ها در اعداد بسیار بالایی قرار دارند حتی در صورت آسیب دیدن این بخش تا کاهش موءثر در تقاضا می تواند تاخیر زمانی زیادی وجود داشته باشد.
3-در سناریو سوم به دلار شورتیج می پردازیم:
در نمودار های بالا شاهد کاهش عرضه دلار پس از شروع سیاست های تهاجمی هستیم.با روند کاهشی عرضه دلار می توان این انتظار را داشت که در صورت ادامه این روند می توانیم شاهد برخی اختلالات در بخش مالی اقتصاد باشیم.با افزایش نرخ های بهره و بروز ریسک در تامین مالی بانک ها در ماه های گذشته و قبل از حمایت فدرال رزرو و اف دی آی سی از بانک های در معرض ورشکستگی، پیشبینی می شد بانک ها برای تامین مالی به سراغ کولترال کردن اوراق خود بروند و کمبود اوراق کوتاه مدت در بازار پول رخ دهد.این اتفاق می توانست بخش عظیمی از نقدینگی را به سمت اوراق برای استفاده از آنها به عنوان کولترال هدایت کند.اما پس از مداخله این احتمال کمرنگ شد ولی باید توجه داشت که همچنان وجود دارد. درصورت این اتفاق دلار تقویت چشمگیری خواهد داشت و در صورت گران شدن دلار شاهد تعدیل های گسترده ای در اقتصاد آمریکا از جمله تراز تجاری آن خواهیم بود که در نتیجه به کاهش تولید ناخالص داخلی منجر خواهد شد.
4-تورم چسبنده و ریسک انرژی:
پس از عرضه گسترده نفت توسط ایالات متحده و کاهش بسیار سنگین ذخایر نفت آمریکا،علیرغم جنگ روسیه شاهد نزول قیمت نفت به سطوح بسیار پایینی هستیم.این اتفاق بهکاهش تورم در اقتصاد های بزرگ دنیا تا کنون کمک بسیار جدی داشته و یکی از مهم ترینعوامل کاهش تورم توسط بانک های مرکزی است.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می شود علیرغم کاهش قابل توجه تورم بخش انرژی، تورم در بخش های دیگر مخصوصا خدمات تغییرات جدی نداشته.بزرگ ترین ریسکی که هم اکنون در مورد تورم وجود دارد، رشد مجدد قیمت انرژی است.از آنجایی که افزایش قیمت حامل های انرژی بصورت غیر مستقیم منجر به رشد تورم در سایر بخش ها خواهد شد، کنترل قیمت انرژی تبدیل به اولویت اقتصاد های جهان شده و باوجود تهدیداتی از سمت کاهش عرضه توسط اوپک، فعلا دولت ها در کنترل آن موفق بوده اند.ولی در صورت رشد قیمت بدلیل اتفاقات غیر قابل پیشبینی، اقتصاد ها با شرایطی بسیار بحرانی مواجه خواهند شد. اگر با فرض ثابت ماندن قیمت انرژی روند آتی کاهش تورم را بررسی کنیم، می توان این نتیجه گیری را داشت که در ادامه راه فد با چسبنده بودن تورم هسته مواجه خواهد بود.کارشناسان معتقدند با توجه به آمار های اقتصادی از جمله ساخت و ساز ها، کاهش تورم به سطوح زیر 3 درصد بسیار دشوار خواهد شد و اگر فدرال رزرو بر تارگت 2درصدی خود تاکید داشته باشد،فشار سنگینی بر اقتصاد خواهد آمد و درصورت از کنترل خارج شدن شرایط سناریو رکود سخت اتفاق خواهد افتاد.
جمع بندی: از زمان شروع سیاست های تهاجمی کارشناسان بر این باورند که احتمال مواجهه با رکود بسیار بالاست و اگر از نظر آماری بخواهیم بررسی کنیم، از 14دوره تورم تنها 2بار فدرال رزرو توانسته از رکود بگریزد. اما در شرایط کنونی شاهد هستیم که کارشناسان زمان احتمالی وقوع رکود را دائما به تعویق می اندازند و اکنون انتظار دارند که این رکود نه چندان سخت(با توجه به قدرت اشتغال) در کوآرتر اول یا دوم سال 2024اتفاق خواهد افتاد که قطعا تاثیر زیادی بر کاهش درآمد شرکت ها خواهد داشت.
این مقاله توسط همراه عزیز گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نگارش یافته است و گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی نسبت به کلیه ريسك ها، تصمیمات، برداشت ها و اقدامات شما عزیزان، سلب مسئولیت می نماید و مسئولیت یا پاسخی برای معاملات دوستان نخواهد داشت.
در گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی دوره های مختلفی وجود دارد که می توان به کتاب بازاریابی در رکود، آموزش مدیریت سرمایه، دوره جامع ارزهای دیجیتال، دوره رایگان آشنایی با ارزهای دیجیتال، دوره معامله گری در بازارهای مالی، آموزش صرافی کوکوین و تحلیل بازارهای مالی و پیش بینی اقتصاد 1401 اشاره کرد.
مقالات گروه سرمایه گذاری مهدی رجبی در دسته بندی های تحلیل ارز دیجیتال، تحلیل اتریوم، تحلیل آلت کوین ها، تحلیل بیت کوین، تحلیل ریپل، تحلیل دوج کوین است.
احسان حقیقی
1 سال پیش