کاهش نرخ دلار چه تاثیری بر بازار می گذارد؟ (قسمت اول)

زمان میانگین برای مطالعه 5 دقیقه

بروزرسانی: 07 خرداد، 1401
نظرات 0

فکر می کنید با کاهش نرخ دلار چه تغییراتی ایجاد می شود در بازار؟در این ویدئو با ما همراه باشید تا این موضوع را بررسی نماییم.

فکر می کنید با کاهش نرخ دلار چه تغییراتی ایجاد می شود در بازار؟

در این ویدئو با ما همراه باشید تا این موضوع را بررسی نماییم.

 

کاهش نرخ دلار

در این ویدئو می خواهیم بدانیم در آذر 97 که روند کاهش نرخ ارز ایجاد شده است :

  • اگر این روند ادامه پیدا کند آیا تغییری در بازار ایجاد می شود؟
  • قیمت محصولات چگونه تعیین می شود؟
  • آیا رکود به رونق تبدیل می شود ؟

ابتدا باید عرض کنم که در این ویدئو دیدگاه سفته بازی را کنار گذاشته و قصد نداریم بررسی کنیم که کاهش یا افزایش نرخ دلار موجب سود یا زیان چه افرادی می شود بلکه فقط می خواهیم تغییرات بازار را بررسی کنیم. این مقاله شامل اعداد و ارقامی است که برای درک بیشتر، بهتر است ویدئو را نگاه کنید. ابتدا به قیمت پارسال رجوع می کنیم که دلار در پاییز 96 قیمتی برابر 3700 تومان داشت روند افزایش نرخ دلار در یکسال گذشته سقف جدیدی را در 19000 تومان ایجاد کرد و مدتی روی 13000 تومان نوسان داشت. حد فاصل نرخ ارز از پارسال تا محدوده نوسان شامل 3 و نیم برابر افزایش قیمت بود.

کاهش نرخ دلار

ما در اقتصاد اصلی داریم با عنوان تورم تعادلی، یعنی اگر یک کالا مرجع که سایر محصولات نیز به آن وابسته هستند به مقدار مشخصی گران شود، سایر محصولات وابسته به آن نیز به نسبت میزان وابستگی خود گران می شوند. حال اگر این افزایش قیمت بیش از حد باشد محصول مرجع روی عددی مشخص به ثبات رسیده تا سایر کالاها نیز به آن برسند. در اینجا ما دلار و ارز را به عنوان کالای مرجع در نظر گرفته ایم.

حال ما سه دسته محصولی را مد نظر قرار می دهیم. دسته اول محصولات کف سبد خانوار هستند همان هایی که نیاز های اولیه هر خانواده ای می باشند مانند غذا و درمان و آموزش. آنچه که در بازار دیده می شود نشان از افزایش متوسط 2 برابری قیمت این دسته از محصولات دارد. در دسته دوم سایر نیاز های خانوار را قرار می دهیم مانند پوشاک و نگهداری و ... این قبیل محصولات نیز به طور متوسط نسبت به پارسال 2 و نیم برابر گران تر شده اند. دسته سوم محصولات را هم کالاهایی در نظر می گیریم که وابستگی شدیدی به ارز دارند مانند لوازم دیجیتال و ... این کالا ها نیز به طور متوسط 3 تا 3 و نیم برابر گران تر از پارسال شده اند. حال می رویم سراغ نرخ ارز در زمان ضبط ویدئو که طبق تحلیل های گذشته مان در 20 اکتبر 2018 هماهنگ است و عددی که پیش بینی کرده بودیم درست از آب درآمد. در زمان ضبط ویدئو نرخ دلار 9900 تومان است. یعنی نسبت به مدت زمان مشابه پارسال ارز 2.6 برابر گران تر شده است. حال اگر ارز بخواهد روی اعدادی نزدیک به 9 هزار تومان به ثبات برسد چه اتفاقی درباره سه دسته محصولی فوق می افتد؟ در دسته اول ما اصلاح قیمتی زیادی نخواهیم داشت چرا که منشا ارزی این محصولات ارز دولتی است و افزایش یا کاهش نرخ دلار در بازار آزاد تاثیر مستقیمی بر این محصولات نخواهد گذاشت.ممکن است 10 الی 20 % قیمت محصولات فوق وابسته به ارز آزاد باشد. در دسته دوم محصولات که 2.5 برابر گرانتر از پارسال شده اند اگر طبق فرمول تورم تعادلی محاسبه ای داشته باشیم می بینیم که اصلاح قیمتی در این دسته نیز آن قدر ملموس نخواهد بود. اما در دسته سوم اطلاح قیمتی باید صورت گیرد و این مصحولات به میزانی که قیمت دلار کاهش پیدا کرده می بایست از قیمتشان کاسته شود.

کاهش نرخ دلار

حال اگر این روند کاهش قیمت دلار ادامه داشته باشد و دلار به 7500 تومان برسد چه می شود؟

وقتی دلار 7500 تومان شود یعنی نسبت به مدت زمان مشابه پارسال تقریبا 2 برابر گران شده است در این حالت تغییرات دسته بندی محصولاتمان اینگونه خواهد بود.

  • دسته اول : اصلاح قیمتی خاصی صورت نمی گیرد.
  • دسته دوم : تا حدود 10 الی 15 % اصلاح قیمتی صورت می گیرد.
  • دسته سوم: منطبق با قیمت جدید ارز می شود.

پس متوجه شدیم حتی اگر قرار باشد نرخ ارز به 7500 تومان برسد اتفاق بزرگی در سیستم قیمت گذاری ها ایجاد نمی شود. وقتی قرار نباشد تغییر بزرگی در بازار ایجاد شود مصرف کننده نیز رفتار خود را تغییر نمی دهد. حال آنکه با کاهش نرخ ارز مصرف کننده دیگر تمایلی به خرید احساسی و سود بردن از تورم ندارد. خلاصه شده حرف های این بخش این می شود که کاهش نرخ ارز به مقدار اندکی اصلاح قیمتی در دسته های محصولی مختلف ایجاد می کند اما همچنان سایه رکود پا بر جا خواهد بود.

رکود ناشی از این کاهش نرخ دلار سرعت گردش مالی را نیز به شدت پایین می آورد وقتی سرعت گردش پول آهسته شود به پیروی از آن سود بنگاه اقتصادی نیز کم می شود. کارآفرین و فعال اقتصادی باید ریسک ناشی از افزایش یا کاهش نرخ دلار را در کسب و کار خود پیدا کند. کاسب حرفه ای وقتی بداند با کاهش نرخ دلار همچنان رکود پا بر جاست نمی رود انبار خود را مملو از کالاهای گران قیمتی کند که مصرف کننده آن ها را نمی خرد. این ویدئو در دو قسمت تنظیم شده است، در قسمت اول تاثیر کاهش نرخ دلار را بر قیمت محصولات بررسی کردیم در ویدئو دوم می خواهیم تاثیر این روند را در رفتار مصرف کننده بررسی کنیم. شما می توانید قسمت دوم را در اینجا دنبال کنید.

 

کلمات کلیدی:

نظرات

;