در این ویدئو با یک شاخص تعیین کننده و مهم بازاریابی در دوران رکود سرو کار داریم تا بدانیم واکنش مصرف کننده به تورم بیش از حد چیست و چه تاثیری بر بازار دارد؟
واکنش مصرف کننده به تورم بیش از حد چیست و چه تاثیری بر بازار دارد؟
این شاخص که انتظار تورم مصرف کننده است مشخص می کند که مصرف کننده تا چه مقدار از تورم را می پذیرد. به بیان ساده تر می خواهیم بدانیم مشتری چه واکنشی به گران شدن تورم بیش از حد محصولات مختلف نشان می دهد. این واکنش مصرف کننده باعث می شود برخی از محصولات از بازار حذف و برخی تقویت شوند. همچنین واکنش مصرف کننده نقش تعیین کننده ای در اصلاح بیزینس پلن های کسب و کارهای مختلف دارد.
با یک مثال ساده پیش می رویم. ما در ویدئو از دو بسته دستمال کاغذی از برند های مختلف استفاده کرده ایم. یکی از این برندها در طی 12 ماه با دو مرحله موج تورمی 400 درصد رشد قیمتی نسبت به قیمت سال گذشته خود داشته است و از 3 هزار تومان به 12 هزار تومان رسیده است. مشتری این تورم 400% را در خصوص این قبیل کالا ها نمی پذیرد پس رفتاری که از خود نشان می دهد این است: مصرف کننده، به جای حذف مصرف به دنبال جایگزین کردن محصول مورد نیاز خود است. او در این جایگزینی به سراغ برندی می رود که موارد زائد را حذف کرده، کیفیتی قابل قبول دارد، پول پرمیوم برند را نمی گیرد و در نهایت محصول منتخب او ارزش زیادی در قبال مبلغ پرداختی دارد. در مثال ویدئو گفته ایم که می رود سراغ محصولی که متناسب با انتظار تورمی اوست، یعنی محصولی که 100% گران شده و قیمتش از 2 هزار و 500 تومان شده 5 هزار تومان. بسیاری از موارد مانند زرق و برق، بسته بندی، پول پرمیوم و ... در شرایط عادی اقتصاد مزیت رقابتی هستند اما در دوران رکود و بحران دیگر این موارد مزیت نیستند. اکنون یکی از مهم ترین مزیت های رقباتی "ارزش" است. کسب و کارهایی که فکر می کنند مصرف کننده مجبور به مصرف و پذیرش تورم 400% است و بالاخره خرید خواهد کرد، سهم بازار خود را از دست داده و فروششان 10% پارسال خواهد شد. کسب و کارهایی که محصولات آن ها بیش از انتظار تورمی مصرف کننده گران شده است باید به فکر اصلاح محصول، بهینه سازی آن و تغییر در بیزینس پلن خود باشند. مصرف کننده در مقابل کالاهای مختلف مقدار مشخصی از تورم را می پذیرد.
برای محاسبه این موارد فاکتورهای مختلفی باید در نظر گرفته شود که یکی از مهم هایش به شرح زیر است. تورم بیش از حد دستمال کاغذی مثال زده شده در این ویدئو یک کالای بسیار تند مصرف و در کف هرم مصرف خانوار است. وارد کنندگان، تامین کنندگان، تولیدکنندگان و خرده فروشانی که محصولات آن ها بسیار تند مصرف است باید از میزان پذیرش تورم توسط مصرف کننده مطلع باشند و بنا به همان مقداری که او تورم را می پذیرد در تورم بیش از حد، سبد محصول خود را تغییر داده و یا بیزینس پلن های خود را عوض کنند.
اینکه بگوییم این کار نشدنی است نشان از مقاومت ما نسبت به تغییر دارد.
ناصر ذوالفقاری
5 سال پیشمهدی رجبی
5 سال پیش