در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم که:
استخراج ارزهای دیجیتال به زبان ساده یعنی چه؟
آیا این کار واقعا سودآور است یا نه؟
وقتی صحبت از استخراج ارزهای دیجیتال می شود ذهن بسیاری از مخاطبان عزیز به سمت کاری سخت و عجیب هدایت می شود. فلذا بهتر است در ابتدا به بیانی ساده بررسی کنیم که استخراج ارزهای دیجیتال یعنی چه.
استخراج ارزهای دیجیتال یعنی چه؟
برای درک این موضوع از یک مثال استفاده می کنیک. وقتی قرار باشد من و شما پولی را از طریق فرآیند کارت به کارت به یکدیگر منتقل کنیم، کارمزدی از حساب ما بابت این انتقال کسر می شود. بخشی از این کارمزد برای سرمایه گذار دستگاه ATM و بخشی نیز برای بانک رابط است. در نگاه کلی نیز می توان همچین دیدگاهی به استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال داشت. که این افراد سخت افزار های خود را در اختیار شبکه بلاک چین قرار می دهند و جابجایی های پولی را بین عرضه کنندگان و تقاضا کنندگان انجام می دهند. فلذا از این جا به جایی کارمزدی دریافت می کنند که به این کارمزد اصلاحا پاداش شبکه گفته می شود. پاداش استخراج کنندگان نیز به واحد پولی ارزهای دیجیتال پرداخت می شود.
امروزه با دستگاه ها و الگوریتم های متفاوتی این کار انجام می شود، که از معروف ترین های آن الگوریتم SHA-256 است که برای استخراج و جابجایی بیت کوین از آن استفاده می شود. از طرفی دستگاه هایی که برای این کار استفاده می شوند متفاوت هستند که البته آنچه که اکنون ( سال 98) رند بازار است استفاده از دستگاه های مخصوص این کار است که اصلاحا Asic Miner نام گذاری شده اند.
آیا استخراج ارزهای دیجیتال سود آور است؟
برای پاسخ به این سوال از دو نگاه ساده استفاده می کنیم.
اول : خوراک این دستگاه ها برق است و هر یک از این دستگاه ها برق زیادی مصرف می کنند. از آنجا که در حال حاضر برق در ایران بسیار ارزان است فلذا خوراک این دستگاه ها نیز بسیار ارزان بوده پس این مورد در سود آفرینی این کار نقش بسزایی دارد.
دوم : خروجی و پاداش این دستگاه ها ارز دیجیتال است. ارز دیجیتال نیز بر مبنای دلار معامله می شود. از آنجا که دلار در ایران بسیار گران است فلذا خروجی این دستگاه ها عدد قابل توجهی می شود.
از جمع بندی همین دو مورد ساده می توان نتیجه گرفت که در حالت کلی این کار سود ده است. اما تمام ماجرا به اینجا ختم نمی شود. در فصول گرما به سبب افزایش مصرف برق، وضعیت برخی از مناطق قرمز می شود. از طرف دیگر مصرف شدید برق این دستگاه ها فشار زیادی به شبکه برق کشور وارد می کند، از آنجا که این کار از قدیم مدیریت نشده دولت برای مقابله با این موضوع اقدام به قطع انشعاب برق برخی از ماینرها با تعداد دستگاه زیاد می کند.
دولت برای مدیریت این قضیه طرح ها و پیشنهاداتی به مجلس ارائه کرده که دو مورد کلی آن به شرح ذیل است:
محاسبه تعرفه صادراتی برای استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال که در این طرح اگر قرار باشد تعرفه صادراتی 11 سنت به ازای هر کیلو وات ساعت برای ماینر ها محسابه شود، این کار بنا به دلایل مختلفی زیان ده تلقی می شود.
اختصاص فضای مناسب و محاسبه تعرفه خرید تضمینی برق ( کیلو وات ساعتی بین 300 الی 500 تومان) در این حالت نیز سود کار به صورت چشمگیری کاهش پیدا می کند چرا که اکنون تعرفه با قیمت زیر 70 تومان به ازای هر کیلو وات ساعت محاسبه می شود. اما این کاهش سود به معنی زیان دهی نیست. بلکه با اعمال این گونه قوانین حرفه ای تر ها و آنان که بابت این کار آموزش دیده اند می توانند در بازار سود مناسبی کسب کنند و با آرامش و در بستر قانون به فعالیت خود ادامه دهند.
پس به کلیه دوستانی که علاقه مند به استخراج ارزهای دیجیتال هستند باید گفت که اگر در تابستان 98 قصد ورود به این کار را دارید بهتر است جانب احتیاط و ریسک قانون مندی را در نظر گرفته و محاسبات خود را بر مبنای برق ارزان انجام ندهند. درست است که در زمان نگارش این مقاله تعرفه هیچ تغییری نکرده و ارزان است ولی باید در نظر داشت که به احتمال زیاد ممکن است تعرفه ها تغییر کرده و قوانینی برای این کار در ایران تعریف شود که سود دهی استخراج کنندگان را تحت تاثیر قرار دهد. فلذا محاسبه بر اساس تعرفه ها و قوانین جدید ریسک های قانونی و عملیاتی کار را کاهش داده و سرمایه گذار جدید الورود را متضرر نخواهد کرد.
در ادامه صحبت های تخصصی تری راجع به استخراج خواهیم داشت.
مجید زینلی
4 سال پیشمهدی رجبی
4 سال پیش